Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Трима министри готвят закон за медиите

Трима министри готвят закон за медиите

По предложение на премиера кабинетът ще подготви законодателни промени относно собствеността и финансирането на медиите и тяхното разпространение. Със задачата е натоварена работна група, в която влизат трима министри - на икономиката, на финансите и на културата, както и определени от тях експерти.

Решението беше взето на вчерашното заседание на правителството, по-малко от месец след като от ДПС огласиха законопроект за осветляване на собствениците на медиите и тяхното финансиране, който обаче още не е внесен в медийната комисия на парламента за разглеждане.

Правителственият проект има за задача да предложи ясен механизъм за разкриване на крайния собственик на доставчика на съответната медийна услуга и източниците му на финансиране. Освен това в него трябва да се посочи кой е е отговорният държавен орган, който ще прилага механизма, както и размера на санкциите, в случай на неизпълнение на задълженията на адресатите на бъдещия закон, обясняват от "Дондуков" 1.

Работната група, съставена от министрите Владислав Горанов, Емил Караниколов и Боил Банов трябва да предложи също законово допустим начин за сезиране от компетентен държавен орган на Комисията за защита на конкуренцията и да регламентира задължение на КЗК за периодично изготвяне на секторни анализи на медийния пазар в страната.

Ако комисията установи, че конкуренцията на медийния пазар е ограничена или нарушена, трябва да бъде създаден механизъм за нейното възстановяване - това е друга от поставените пред тримата министри задачи.

Освен това кабинетът възложи в 14-дневен срок от приемането на решението работната група да сезира КЗК за извършване на секторен анализ на медийния пазар в страната. Въпросният анализ ще изследва характеристики и структура на пазара, участниците, степента на пазарна концентрация, динамиката в сектора, нормативната уредба, саморегулациите и състоянието на конкурентната среда, гласи съобщението от МС.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе