Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

БСП тръгна на Троянска война за Елена

БСП тръгна на Троянска война за Елена

БСП тръгна на Троянска война за своята Елена.Подкрепата за обвинената в пране на пари депутатка Елена Йончева се превърна в лайтмотив на червения конгрес днес. Форумът завърши с декларация в защитата на журналистката. "Всички ние сме Елена Йончева", записаха делегатите на 49-ия конгрес на БСП в документа, който беше приет с пълно единодушие.

"Правило в демократичното общество е да не се коментират действията на независимата съдебна власт, но когато тя наистина е такава и служи на обществото. Но не и когато атакува опозицията в услуга на корпоративни интереси", с казва в декларацията. Заложената в първия вариант критика - към съдебната система, обаче бе заменена с такава към прокуратурата по настояване на червената юристка Румяна Сидерова. Тя обясни, че в случая с Йончева не може да се критикува цялата съдебна власт, а само „прокуратурата, която оказва натиск“.

Няма съмнение, че Елена Йончева е атакувана в политическа услуга към управляващите с недоказано, но и недоказуемо обвинение, пише в декларацията. И се обяснява, че става въпрос за финансирането на филми, които имат място в златния фонд на българската журналистика със средства от банка, която е легитимирана с публично присъствие на лидера на ГЕРБ и връчени награди. Социалистите визираха връчването на наградата "Мистър Икономика" на Цветан Василев от Цветан Цветанов.

Опитът за политико-съдебна репресия на Елена Йончева е отговорът на властта за нейните ярки разследвания, смятат червените. БСП заявява категоричната си подкрепа за Елена. Протестира срещу опита за съдебна репресия срещу един доказал се журналист и общественик, чашата на натиск преля, се казва в декларацията.

След победата на изборите БСП ще работи за ново качество на съдебната система у нас, за нейната независимост. 

Самата Елена дръпна реч, която вдигна на крака деелегатите и беше изпратена с дълги овации.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе