Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Томислав Дончев оглавява евролистата на ГЕРБ

Томислав Дончев оглавява евролистата на ГЕРБ

Дъблин. Водачът на листата на ГЕРБ за европейските избори ще бъде ексминистърът по управление на европейските фондове Томислав Дончев. Това обяви Бойко Борисов пред български журналисти в Дъблин.

„Томислав е продукт на партията, доказан професионалист и с безупречна репутация. Познава в детайли функционирането на европейските институции и управлението на европейските средства", каза Бойко Борисов.

„Кмет на Габрово, министър по европейските въпроси, сега се издигна и до член на Изпълнителната комисия. С неговата работа, с милиардите, които благодарение на него, от Европа дойдоха в България. Преценихме да сложим един центристко-десен кандидат, с изключително десен профил, специалист, експерт, който да поведе листата, а пък ако някога се наложи, винаги можем да го върнем в България. Това са мотивите, които са били водещи, когато сме взимали това решение", посочи Борисов.

„Аз неведнъж съм казвал, че мога да бъде по-полезен в България, но когато тези избори са залогът за политическото бъдеще на България, големият термометър, който ще определи какво ще се случва от тук нататък, аз нямам право да стоя настрани. В крайна сметка, това са избори не само за нова Европа, това са избори и за нова България", заяви Томислав Дончев. Той бе поздравен за избора от заместник-председателя на Европейската комисия и еврокомисар по индустрията Антонио Таяни, по време на среща между двамата, в рамките на конгреса на ЕНП в Дъблин. Таяни окуражи Томислав Дончев и му пожела максимална подкрепа сред българските граждани на изборите през месец май.

От своя страна Дончев благодари на заместник-председателя на Европейската комисия за подкрепата и подчерта, че ГЕРБ ще продължи да полага всички усилия за гарантирането на прозрачното усвояване на европейските средства в България и подобряването на стандарта на живот на българските граждани.

Томислав Дончев е магистър по философия във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий". Завършва и втора специалност - журналистика. Той специализира политически науки в Международното лятно училище по политически науки и международни отношения в Полша.

През 2001 г. специализира "Подпомагане на високотехнологични малки и средни предприятия и научно-развойни стартиращи фирми" в Института НЕГЕВ, Израел.

През 2001-2004 година Томислав Дончев е изпълнителен директор на организацията Високотехнологичен бизнес инкубатор в Габрово.

През ноември 2007 година Дончев е избран за кмет на Габрово като кандидат на ГЕРБ. 


На 18 март 2010 година е избран за министър без портфейл, отговорен за управлението на средствата от Европейския съюз в правителството на Бойко Борисов.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе