Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

НА ФОРУМА НА АИКБ И "СТАНДАРТ". Васил Велев: Трябва да има толкова висшисти, колкото са нужни на икономиката

НА ФОРУМА НА АИКБ И

Днешният форум не е пи ар акция, а е вследствие на проблемите и острия недостиг на човешкия ресурс за българската икономика. Проблемът с човешкия ресурс е много остър и излиза на първо място в анкетите сред бизнеса като пречки за развитието. Това заяви председателят на АИКБ Васил Велев на кръглата маса "Бизнес и висше образование", организирана от Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ и "Стандарт".

Велев посочи, че този проблем се изостря през последните две години. И допълни, че е постигнато облекчаване на трудовата имиграция, което е краткосрочна мярка. Като мярка със средносрочен ефект той посочи реформата в образованието. По думите му заради демографската криза трудовият пазар губи по 50 000 души като работна сила годишно.

Велев каза още, че данните сочат, че има повече места за първокурсници в университетите, отколкото са абитуриентите, завършващи средно образование. Както и че през последните години над 50% от висшистите се реализират на позиции, които не изискват висше образование.

Трябва да има толкова висшисти, колкото са потребностите на икономиката, заключи той.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе