Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Борисов: Имаме редкия шанс да дадем тласък на сътрудничеството между Китай и Европа

Борисов: Имаме редкия шанс да дадем тласък на сътрудничеството между Китай и Европа

„Имаме редкия шанс да дадем тласък на сътрудничеството между Китай и Европа". Това обяви министър-председателят Бойко Борисов на пресконференцията след Седмата среща на ръководителите на правителствата на страните от Централна и Източна Европа и Китай – „16+1", която се проведе в София.

"Приветствам думите на китайския премиер Ли Къцян, че той и неговата държава са за силна и единна Европа, за спазване за правилата, законите и европейските практики", заяви Борисов.

Както и вчера, при посрещането на Къцян, така и сега той се противопостави на критиките, че форматът разделя Европа, но и дава гаранции, че европейските страни могат да използват потенциала и възможностите, които дава Китай по отношение на туризма, бизнеса, технологиите и т.н. Според него Китай се утвърждава като един истински и равностоен партньор, и то във времена на търговски войни.

„Това е рядък шанс да се даде тласък в европейското и китайското сътрудничество. Всичко, което правим е открито и правилата, които има ЕС ще бъдат спазвани. Неслучайно решихме и да създадем център, който да подпомогне бизнеса между европейските държави и Китай. Това е много добро начало.

В изказванията на всички премиери се вижда, че навсякъде има „16+1" - дали във сферата на културата, образованието или иновациите. Всяка една държава има свои инициативи и ние като ръководители на своите правителства трябва да пращаме представители от найвисоките нива, за да участват в тях и да ни информират", каза още Борисов.

„От самото начало на форума, ние смятаме, че чрез взаимодействието ни можем да се допълваме взаимно. Като се стремим да се възстановим от световната икономическа криза, за нас е важно да се включим в сътрудничеството с Европа. Убедени сме, че „16+1" трябва да остане отворен формат, който да приобщава и други участници", каза от своя страна китайският премие Ли Къцян на брифинга.

По думите му сътрудничеството трябва да остане отворено и да се основава на принципите на прозрачността.

„Има схващане, че форматът „16+1" е насочен по-скоро да разделя Европа. Но това е по-скоро недоразумение. Истината е, че няма конфликт между стратегическите интереси на Китай и Европа. Географското разстояние е голямо, но ние искаме да видим как можем да се обединим и разглеждаме единната и стабилна Европа като стабилен наш партньор в един многостранен свят", каза още Ли Къцян.

„Надявам се, че ще продължим да се радваме на успехи и мир. Това е, както когато седнем на един стол, той не може да е стабилен, ако няма три или четири крака. Искаме да видим Европа като една обединени и процъфтяваща партньорска страна", категоричен бе Къцян.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе