Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Шефът на комисията по сигурност: Няма тест срещу Русия в доклада за 2016 г

Шефът на комисията по сигурност: Няма тест срещу Русия в доклада за 2016 г

Няма текст в Доклада за националната сигурност, според който Русия да представлява заплаха. Това каза пред журналисти председателят на Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения Димитър Лазаров след заседанието ѝ, на което бе гласуван Годишният доклад.

Комисията разгледа доклада. Имаше забележки по отношение на структурата в доклада, липсата или наличието на някои констатации. Беше гласувано с 3 гласа „за“, 2 „против“ и 1 „въздържал се“. Имаше и теми, които са класифицирана информация, но забележките бяха защо в структурата на доклада не са включени някои детайли. Взе се и другото становище, че няма как да бъдат включени някои технически детайли и че предстои разглеждането на класифицираните доклади на другите служби – „Военна информация“, Държавна агенция „Разузнаване“ и ДАНС“, коментира Лазаров, цитиран от "Фокус".

Той уточни, че не е имало предложения докладът да бъде допълван преди да отиде за разглеждане в пленарна зала. По думите му не е имало предложения да се маха текст, свързан с Русия. Лазаров поясни, че няма текст в доклада, който да твърди, че Русия представлява заплаха за националната ни сигурност.  

Текст, че Русия е враг или представлява заплаха за националната сигурност на 11 стр. в доклада няма. Няма написано такова нещо. Това, че някой така интерпретира нещата, е друга тема. В доклада на следващата страница пише, че се създава несигурност за националната сигурност от излизането на Великобритания от ЕС, което е нормално – евроскептицизъм, националистически движения. От това не може да се направи изводът, че Великобритания е враг или заплаха за националната сигурност, каза още Димитър Лазаров.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе