Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Телефонна дипломация за шеф на МВФ

Телефонна дипломация за шеф на МВФ
  • Кристалина набира най-голяма преднина в надпреварата за европейския кандидат

Телефонна дипломация тече цял ден днес между правителствата на държавите от ЕС за определяне на европейския кандидат за шеф на МВФ. Гласуването вече започна. На финала останаха двама претенденти - главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева и бившият министър на финансите на Холандия Йероен Дийселблум, който бе председател на Еврогрупата.
Париж застава зад Георгиева, Берлин - зад Дийселблум.
Днес от надпреварата се оттегли испанската министърка на финансите Надя Калвиньо, вчера това направи португалският министър на финансите Марио Сентено. А още след втория кръг на състезанието кърпата хвърли бившият еврокомисар финландецът Оли Рен.
След оставането само на Георгиева и Дийселблум испанското социалистическо правителство обяви, че застава зад холандския социалист. Италия пък обяви, че ще подкрепи Георгиева.

Кристалина Георгиева набира най-голяма европейска подкрепа за директор на МВФ, предаде преди малко AFP. Вътът се провежда съгласно правилата на ЕС за гласуване с квалифицирано мнозинство и победителят ще се нуждае от подкрепата на поне 16 от 27-те държави-членки на блока, което представлява най-малко 65 процента от неговото население.
Постът на управляващ директор на Международния валутен фонд - който по подразбиране, но не и правило трябва да е европеец е свободен, след като Кристин Лагард беше посочена да ръководи Европейската централна банка.

Единственият проблем пред българката е възрастта й. Тя ще навърши 66 години по-късно този месец. Това би нарушило правилото, че управляващият директор трябва да е под 65 години, когато бъде назначен. Досега обаче подобно изключение не е правено. Ако Георгиева спечели надпреварата, правилата на МВФ ще бъдат променени.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе