Извънредни новини

Развален телефон в УЕФА за Евро 2016 (ОБЗОР)

Развален телефон в УЕФА за Евро 2016 (ОБЗОР)

Първенство ще има, отсече премиерът на Франция

Дясната ръка не знае какво прави лявата. Това важи напълно за УЕФА. Атентатите в Брюксел объркаха напълно хората в Нион. "Няма да има фенове на трибуните", отсече един от силните хора там - вицепрезидентът Джанкарло Абете. "Мачове ще има, но сме притеснени за феновете", продължи той в интервю за "Гадзета дело спорт" и разбуни духовете. Особено във Франция, където реагираха остро на изказването му. Лично премиерът Манюел Валс скочи на Абете. "Подобен ход може да се смята като поражение. Ще обявим, че терористите са ни победили. Ще ни лишат от най-важните състезания. Евро 2016 трябва да има и то при най-добрите условия. Същото важи и за "Тур дьо Франс". Обиколката също ще се проведе, за да покажем, че сме свободни хора!", заяви министър-председателят. "Нито ще отменим, нито ще отлагаме първенството или отделни мачове!", скочи и държавният секретар по спорта Тиери Бреяр. "От няколко месеци насам говорим, че думите "отменяне" и "отлагане" само ще дадат сили на тези страхливци", продължи Бреяр. "В тези времена на страх не трябва да се добавя още страх", каза още министърът в интервю за "Екип". Президентът на футболната федерация Ноел льо Грае също бе категоричен, че няма да има празни трибуни или провалени мачове. "Рискът никога не е нулев, но ние сме се ангажирали като държава, федерация, УЕФА, че тези над 2 млн. души, които ще дойдат на първенството, да се чувстват добре и приятно", отсече шефът на футбола във Франция.

УЕФА също бе принудена да реагира. От Нион се дистанцираха с декларация от позицията, която зае Абете.
Във вторник се състоя и поредната среща около мерките за сигурност. Французите обявиха, че единствен проблем се явяват фен зоните. Те този път няма да бъдат на площади или други открити места, а в зали или панаирни халета. В тях ще се влиза след преминаване през детектори. Вътре няма да пускат хора със съмнителен вид или с обемист багаж. Освен това бе решено да бъдат отпуснати нови 2 млн. евро. Те ще бъдат похарчени за камери, които ще следят минимум 80% от територията на фен зоните. В някои от тях се очакват по 10 000 души, а в други осем пъти повече по време на мачовете от Евро 2016.

Брюксел отпрати "червените дяволи"

Управата на Брюксел притисна футболната федерация, за да откаже мача с Португалия. Срещата бе планирана за вторник на стадион "Крал Бодуен". Властите в белгийската столица обаче бяха категорични, че на този етап не могат да гарантират сигурността на феновете на и не искат да рискуват. Новината не се понрави на Марк Вилмотс. Нещата обаче бяха спасени от португалците. Те оправиха покана към "червените" дяволи" да им гостуват в Лейрия. "Направихме го в името на феновете", обявиха иберийците. Освен това Белгия ще бъде единствената страна, където няма да бъде изложен трофеят "Анри Делоне" преди Евро 2016. Той трябваше да бъде изложен на 10 юли в Антверпен. От управата на "Кинеаполис" обаче обявиха, че не ме могат да се справят с охраната на подобно събитие.Не е ясно дали ще продължи и първенството на Белгия по футбол. Официално плейофите, които стартират на 1 април, не са анулирани, но от Професионалната лига се чудят какво да правят. "Нека мине уикендът, после ще му мислим", обявиха от управата й.

Звезда бяга от "Андерлехт"

Нападателят на "Андерлехт" Матиас Суарес обяви, че иска да напусне Белгия и да се премести да живее в друга държава. Аржентинецът чувствал панически страх след терористичните атаки в Брюксел във вторник. Южноамериканецът е обсъдил ситуацията заедно със съпругата си и двамата са решили през юни да стягат куфарите. "Признавам, че се страхувам много. Едва ли ще остана в "Андерлехт" след лятото. Регионът около столицата се оказа много страшно място. Като чух за бомбите, първото нещо, което направих, бе да звънна на дъщеря си. Да видя дали е добре. Още през ноември след атентатите в Париж хората тук се промениха много. Няма тълпи по улиците, всички са много по-тъжни и мрачни. Обичам Белгия, но тук наистина е много страшно", заяви Суарес, който от 2008 година води атаката на "Андерлехт".

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе