Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Социалният министър: Предложението за таван от 1200 лв. на всички пенсии е добро

Социалният министър: Предложението за таван от 1200 лв. на всички пенсии е добро

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков смята, че предложението за таван от 1200 лв. на всички пенсии е добро, има позитиви и позволява на една голяма част от пенсионерите, чиито пенсии сега са ограничени, да получават действителните размери. Това заяви той пред журналисти в Народното събрание. Предложението беше оповестено вчера от финансовия министър Владислав Горанов след среща в Министерския съвет.

Попитан защо не е присъствал на тази среща социалният министър заяви, че не е бил поканен и допълни, че по същото време е имал други ангажименти. "Не мога да коментирам този въпрос. Това е била преценката. Аз бях част от разговорите по темата преди това, след това", посочи той.

Бисер Петков каза, че с оглед предвидимостта на системата в разговори той е застъпвал виждането за отпадане на тавана на пенсиите, но допълни, че въпросът се решава комплексно, има своите финансови измерения, в решаването му участват и социалните партньори.

Той обясни, че от една страна увеличаването на максималния осигурителен доход ще осигури допълнителни приходи в бюджета на ДОО, от друга - ще има ефект и върху разходите доколкото част от плащанията са свързани с максималния осигурителен доход (пенсиите с максимален размер и краткосрочно обезщетение). "Винаги предпазливо се подхожда към тази мярка, поради този двояк ефект, но вчера на тази среща е договорено да се извърши тази стъпка. С нея имаме чувствително повишаване на тавана на пенсиите от 1 юли следващата година от 910 лв. на 1200 лв., което ще позволи на повече от две трети от пенсионерите, които са ограничени сега от тавана, да получат изчисления размер на пенсиите", каза Петков.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе