Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Търсят "чадър" за 138 бона над Марков

Търсят

София. Прокуратурата ще проверява работата на МВР по случая с делото срещу напусналия ГЕРБ депутат Георги Марков. Проверка ще бъде направена и на Националната агенция за приходите (НАП), тъй като е установено, че в периода 2002-2004 г. на народния представител от Свищов съставен ревизионен акт за невнасяне на ДДС в размер на 138 000 лева. Това стана ясно от изявление на главния прокурор Сотир Цацаров около "смущаващото", по думите му, забавяне на проверките срещу Марков.

"За първи път беше публична тази информация вчера (сряда б.р.) - тогава тя стигна и до мен. Оттам насетне фактите, които са ми известни до този момент, са тези. Но малко е смущаващо - през 2004 г. е издаден актът, после проверки, 2010-а, 2012-а", коментира Цацаров. По думите му, през 2010 г.

"буден гражданин" е сигнализирал

МВР за случая. Жалбата е внесена в Главна дирекция "Национална полиция", която е препратила по компетентност на полицията във Велико Търново, от където е Марков. Разпоредена е била проверка на НАП и полицията в града. Извършването й е продължило чак до март 2012-а. През октомври 2013-а материалите са изпратени на търновската прокуратура, която е образувала досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Тамошните обвинители вече установили извършителя, който се оказал лице с имунитет като народен представител. Затова от август 2013-а препратили материалите на Софийската градска прокуратура. Месец по-късно градските обвинители прекратили досъдебното производство, което преди дни е потвърдено от апелативен прокурор, извършил служебна проверка по указания от Върховна касационна прокуратура (ВКП). Обвинителите

определиха като "случайно съвпадение"

факта, че са спрели разследването на 27 ноември, а 5 дни по-късно Марков е подал заявление за напускане на ГЕРБ.
"В прокуратурата базата данни е на лица, срещу които има образувани наказателни производства. Ако трябва да проверим и тези, срещу които има издадени данъчни ревизионни актове - знаете ли колко има за такива, които изобщо не са престъпления - може да се окаже, че и аз, и вие имате", отбеляза още Цацаров. Независимо от това, прави впечатление, че въпреки че още през 2004-а данъчните са установили, че Марков дължи пари, полицията е проверявала цели 2 години сигнала, подаден за същия случай през 2010-а. "Въпросите за този период може да ги задавате към други хора. Какво толкова правиш 2 г. при влязъл в сила ревизионен акт?

Нормално ли е МВР да проверява толкова време?

попита риторично Цацаров и обяви, че ще направи проверка. В периода 2010-2012 г. вътрешен министър бе зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Негови съпартийци споделиха, че имат впечатления, че Цветанов е знаел за историята около Марков, тъй като е отказал през 2010 г. да му гласува доверие за шеф на ГЕРБ в Свищов. Независимо от това, през 2012 г. отцепникът е поставен на избираемо място в листите на партията. На въпрос дали прокуратурата ще се самосезира по телевизионни репортажи, в които се казва, че Марков е избран за депутат при съмнения за манипулации на вота, Цацаров отговори: "Не обичам да гледам всички телевизии и да слушам всички радиа, защото иначе

ще се превърна в нещо като СЕМ

От своя страна зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира, че не е имал никаква информация напусналият парламентарната група депутат да е бил разследван в миналото. "Не съм знаел", лаконичен беше той. И обясни, че за включване в листите всеки кандидат предоставя необходимите документи, че е с чисто съдебно минало. "Това, което правим ние в ГЕРБ, е за всеки един от тях да бъдат предоставени съответните документи. Все още не е разговарял с Георги Марков", обясни бившият вътрешен министър.

Непредвидимият Георги забогатял с дърводобив

Независимият и непредвидим, както сам се определи, Георги Марков има диплома от земеделския колеж в Пловдив, а преди това е завършил гимназия в родния си Свищов. Според бивши негови съпартийци Жоро не е бил особено силен ученик. Въпреки това успял да завърти успешен бизнес с фирмата си "Нове МГ". Занимавал се с дърводобив и залесяване. Държал и известния ресторант "Янтра" в Свищов. В града не е тайна и близкото му приятелство със скандалния ректор на Стопанската академия Величко Адамов, с когото се появяват не само на снимки, но и на различни тържества, където се веселят под звуците на попфолк. Марков е запален и по лова, разказват, че излизал с пушката на остров Вардим, но не може да се похвали с кой знае какви трофеи. Женен е и има син на около 10 г. В момента Марков живее в София във ведомствен апартамент.

Името на Марков беше абсолютно непознато сред политическите среди в Търново и дойде като изненада на последните избори - бе под номер 4 в листата. Стана депутат, след като Цветан Цветанов реши да влезе от Благоевград. Говори се, че и след влизането си в парламента отцепникът не поддържал контакти с колеги си депутати от региона. Членството му в ГЕРБ още не е прекратено, като Марков още е шеф и на местната структура на партията в Свищов.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе