Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Танева уверена за изпълнението на правилата на ЕК

Танева уверена за изпълнението на правилата на ЕК

Нямам притеснения, че ще има проблеми при одита на Европейската комисия (ЕК) във връзка с африканската чума при свинете. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танев в интервю за БНР по повод предстоящия одит на (ЕК) в България в периода 21 септември-3 октомври.

Тя отрече възможността да се създадат каквито и да е трудности, тъй като използваните от България мерки за овладяване на вируса африканска чума са одобрени от Комисията. „Експертите, които бяха на посещение при нас, промениха плана по отношение на дивата свиня и там променихме мерките, които се прилагат“, поясни министърът. По повод напрежението във връзка със стопанствата „заден двор“, Танева обясни, че според еврокомисар Андрюкайтис тема, свързана с незаконните стопанства не съществува за ЕК.

„Не следва да има изобщо незаконни стопанства, а пък камо ли да говорим за обхващането им в тези превенционни планове или спешни мерки за подкрепа“, обясни тя. Министърът каза още, че въпреки това еврокомисарят е проявил разбиране по ситуацията с личните стопанства, които не са регистрирани и нямат мерки за биосигурност.

„Еврокомисарят ни изслуша, задълбочи се в това, което предлагаме като мерки и възможности, които трябва да постигнат определена европейска цел, цел по отношение на борбата с АЧС, а това е биосигурността“, обясни тя.

Танева добави, че в превенционния план за 2020 година ще бъдат предложени мерки, които са за в посока на биосигурност на малките стопанства: „Ще трябва да ги защитим и да намерим тяхното мотивиране в европейското ветеринарно законодателство, за да получим тази подкрепа“, добави още тя.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе