Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Бареков към своите: Ще управляваме през 2015

Бареков към своите: Ще управляваме през 2015

Велико Търново. "През 2015 година ние ще управляваме България", това заяви пред делегатите на учредителното събрание на новата партия лидерът на България без цензура Николай Бареков. „На нас ще се падне задачата да закрием българския преход. А това ще се случи, когато има възмездие за политиците от прехода и поне малко възстановим откраднатото от тях", каза още той.

Близо 480 души от цяла България се събраха във Велико Търново, за да дадат старта на политическата платформа. Конгресът на новата партия ще е на 25 януари в София в зала 1 на НДК.

„Три са големите проекти на прехода, които стартираха като центриски и се провалиха вдясно. СДС, НДСВ и ГЕРБ. Какво е наследството от тях-разграбване на България. Това са хора, които подмениха вота на българския народ", отбеляза Бареков. И подчерта, че в гражданската платформа има хора от изброените формации, които са били разочаровани от подмяната на политическите послания.

„Нормално е хората да се притесняват и да питат какви сме ние, гледайки краха на тези партии", каза Бареков. И продължи: „Кои не сме и какви не сме ние? Ние не сме нито крайно леви, нито десни, както се опитаха да ни поставят там социолозите. Не сме хора, които се събират в един отбор, за да градят управление, което да продуцира старите командни практики в политиката. Ние сме за деполитизация в основните сектори-образование, здравеопазване, енергетика. Нашата идея е да правим социална политика в управлението на страната, но това не означава да си ляв. А да имаш сетива за това, какво се случва на български народ".

Бившият младежки лидер Стефан Кенов бе модератор на събранието, Юлияна Дончева и половинката й Станислав Недков-Стъки, ЛюбенДилов-Син, Емил Георгиев от Екогластност, Ангел Славчев от Граждански контрол, световната шампионка по лека атлетика Тезжан Наимова поздравиха Бареков за инициативата.

„Ние сме първият политически субект, който още преди да се е структурирал и преди първия си конгрес, към днешна дата влизаме в българския парламент и излъчваме 2 евродепутати", подчерта Бареков по време на встъпителната си реч. „Борисов направи конгреса си с автобуси в последния момент, а ние можем да си позволим сега да селектираме нашите кадри", допълни още той. „Имаме две цели - политическа и гражданска. През 2015 година ние ще управляваме България. Предсрочни избори може да има само със силен политически субект. Гражданската ни цел е управлението да работи единствено с мисъл и грижа за българските граждани. Най-после това нещо трябва да се случи", каза още на своите Бареков. И даде пример, че 50 процента от износа на страната от пристанище Бургас е скрап от Кремиковци,а другата половина от експорта-дървесина от горите на България. Ето такава държава ще ни се наложи да управляваме, каза лидерът на България без Цензура.

„Ние сме партия за всички вероизповедания и всички българи. За пръв път ние казахме, че България не е София", допълни Бареков. И поздрави местен парламентарист край морето, който от ГЕРБ премина към гражданската платформа:„Ние сме първата политическа формация, която преди да се е учредила вече управлява-Виктор Лучиянов е председател на Общинския съвет в Балчик". Бареков се извини на хората за демонстрираното доверие към лидера на ГЕРБ. „Аз самият участвах в налагането на Борисов като политик, за което съжалявам".

„Първата ми статия завършва така-че има качества да успее в политиката, но краят му в политиката ще бъде на един дебел дядо в парламента, а репортерите ще му се подиграват", каза още той. „Съжалявам, че дадох кредит на доверие на Борисов, защото една групировка управлява държавата 4 години. Лицата на партия ГЕРБ са били членове на БКП и техни роднини са били членове на политбюро. Това ли е лицето на българската десница? Ние имаме нужда и от ляво и от дясно да стоят стратегически субекти, за да си партнираме. И искаме да хвърляме мостове, за да провеждаме социална политика. Но след като се случи операция „Чисти ръце",предупреди Бареков. „Политиците сигурно си мислят, че не знам кой какви комисионни са се раздавали при разграбването на държавата и колко се плаща на депутати в парламента за закони? Какви рушвети са се раздавали на министри?", запита риторично Бареков. И продължи: "Всичко знам! И операция „Чисти ръце" ще завърши. Това ще бъде най-голямото им наказание, защото утехата на политиците е, че като паднат от власт поне им остават откраднатите пари". Учредителното събрание на партията продължава, като в момента делегатите приемат декларация за бъдещата партия.

Любен Дилов-син: С чисти ръце започва правенето на истинска политика

Обикновено, когато не ви разбират - вината е във вас. Тръгнали сте в една изключителна ситуация в България, защото от 100 годишната най-нова история на България, не е било да има толкова ниско доверие в политиците. В момента сме на абсолютното дъно, в момента сме се докарали до ситуация, че здравеопазването изпълнява функцията на правосъдието. Имаме тотално разхищение на доверието в политиката. А това е най-големият ресурс на обществото. А избираме най-често политици, които са способни да откраднат златния зъб на майка си докато се прозява. Приемете думите ми като предупреждение. Българите свикнахме да посрещаме на всеки 4 години нов месия. След Царя заработи веднага стереотипа за момчето от народа, визирам Борисов. Няма кой да ни преведе през блатото-толкова малко сме останали, че сами трябва да го направим. А Създаването на България без цензура става по време, когато има абсолютна абстиненция към политиката. Преди да започнем да гледаме в ляво или в дясно, трябва да се постигнат най-обикновените неща за хората в социален план. Операция Чисти ръце, която Бареков инициира, единствения начин да се започне с правенето на политика, защото хората искат ясни правила и смяна на вечния политически елит.

Д-р Антоанета Христова: България без цензура познава българина

България се намира в тежка политическа криза и никой няма съмнение, че е така. Българските граждани са крайно отчуждени, разделени на за и против. В едно от скорошните проучвания става ясно, че половината от хората казват, че бедността, безработицата и липсата на перспектива са най-големите проблеми на страната. Отговорът „да" за предсрочни избори сега не е премислен. Политическите партии искат на всяка цена да наложат позициите си. В едно моите последни изследвания става ясно, че българинът е голям авторитарист. Трудно предполагаме диалог. Но се надявам, България без цензура да познава българина и да бъде точна и коректна към хората. Бареков се оказа най-големия смелчага, като застана начело на недоволството. България без цензура, НФСБ и Реформаторския блок са трите нови формации, които имат шанс в новия парламент. За да има политика, трябва да има лидер, но и политическа партия със структури. Реформаторският блок е с твърде малки перспективи. Новите са на практика добре познатите стари. И да се отиграе патерица на ГЕРБ. НФСБ-разпознаваеми като лидер, но за националистична формация този лидер е твърде интелигентен и мек. И стигаме до България без цензура-лидерът е ясно отличим, разпознат харизматичен. По места има вече има движение-структури, които са живата част от партията. И е с най-големи шансове от изброените. Поне две големи политически сили ще имаме след много години. Сега сме в период на формиране на нови политически сили и да изглеждаме-романтично войнствени. Очевидна е заявката на БЦ за нови избори. За да се постигне разширяване на подкрепата, движението трябва да не се възприема като друга партия, а да се разпознава като антиполитическа партия и да залага на експертите.

Ето и декларацията за учредяване (без редакторска намеса):

И Н И Ц И А Т И В Е Н К О М И Т Е Т

ЗА

УЧРЕДЯВАНЕ НА ПАРТИЯ

„БЪЛГАРИЯ БЕЗ ЦЕНЗУРА"

Днес 21 декември, 2013 год., в гр. Велико Търново се обединихме и решихме да създадем Инициативен комитет за учредяване на Партия "България без цензура", по смисъла на чл. 10 ал.1 от Закона за политическите партии, и в изпълнение на чл. 10 ал. 2 от Закона за политическите партии, приехме:

УЧРЕДИТЕЛНА ДЕКЛАРАЦИЯ

на

ПАРТИЯ

„БЪЛГАРИЯ БЕЗ ЦЕНЗУРА"

Нашите Принципи

Свободата, която смятаме за основна ценност и фундамент, върху който може да се изгражда както всяка личност, така и демокрацията в една държава;

Родолюбие - като основа за запазването на нашите традиции, език и история, за съхранение и прослава на българската нация, която чрез успешното си развитие да даде повод за национална гордост на бъдещите поколения;

Солидарност - като основно разбиране за системата от връзки в нашето общество, където човек трябва да се усеща близък и сплотен срещу всички превратности на живота със своите съграждани, сънародници и всички европейски граждани;

Сигурност - като необходимо условие за съхранение на общността, човешките права, възможностите за просперитет и личното имущество на гражданите. Индивидуалната сигурност на гражданите считаме за основополагащ елемент за спокойното и проспериращо развитие на държавата, а националната сигурност смятаме за колективна отговорност и върховен приоритет;

Справедливост - като система от обществено приемливи морално-етични норми, залегнали в основата както на човешките взаимоотношения, така и на правораздавателната система в унисон с европейските норми и съюзните правила;

Индивидуален просперитет - смятаме личния успех за основа на колективния успех на обществото и настояваме за изграждане на общество, в което предимство получават знаещите, можещите и работещите, за да може смисъла на труда и усилията да се окаже определящ за просперитета на всеки. За нас политиката не е самоцел, а средство за подобряване на жизнения стандарт на българските граждани и възможност да помогнем на слабите и нуждаещите се. Както и да осигурим просперитет за знаещите и силните.

Основна цел

Изграждане на политическа алтернатива, която чрез налагане на идеите и популяризиране на вижданията си - да привлече авторитетни хора и достатъчно поддръжници, за да извърши реформи в страната, които да поставят България реално на европейската сцена. Само по този начин може да се спре корупцията, олигархията и некадърността, да са се отпушат силите на народа и така хората да станат по-богати и по-спокойно да преживяват дните си. Ние сме за смяна на политическото статукво в днешния му вид и се обявяваме за политика срещу политическата олигархия в лицето на партиите, които несполучливо и в социално неравенство управляваха българския народ по време на прехода, загърбвайки принципа на справедливостта. Ние желаем да управляваме с единствената цел да сме в полза на обществото и да формираме политика с грижа за хората.

Ние се обединяваме за да представим в управлението активните и можещи хора на България. Те ще дадат всичко от себе си за доброто бъдеще на страната си.

Партиите досега не успяха да мобилизират българската нация с открита и честна работа за благото на всички български граждани.

България днес няма посока за развитие. Ние сме решени да посочим пътя със свои конкретни политики.

1) Операция „Чисти ръце" за целия политически елит. Законово преследване на всички доходи и собственост, придобити с измама и злоупотреба с влияние.
2) Намаляване на броя на депутатите до 120. По-малък, но по-ефективен и работещ парламент.
3) Засилена децентрализация на местната власт. Пряк избор на областните управители.

4) Отмяна на плоския данък и въвеждане на прогресивно подоходно облагане. Не е справедливо бедните българи да плащат колкото олигарсите.

5) Данък „Солидарност" на физическите лица с доход над 1 милион лева годишно. Който има много, той носи отговорност към обществото.

6) Пряк избор на районни и градски прокурори, съдии и началници на РПУ-та. Съдебната система да стане независима от политиците.

7) Възстановяване на казармата за отпадналите от системата на образованието. Да дадем втори шанс за възпитание и образование на младежите.

8) Забрана на ЕРП-та и ВиК да калкулират загубите от пренос в сметките на потребителите. Забрана офшорни дружества да участват в естествените монополи. Безкомпромисна и последователна борба с монополите до пълна деполитизация.

9) Деполитизация на НЗОК и връщане на социално слабите, здравно неосигурени обратно в системата. Парите за здраве трябва да са под граждански контрол, а не за политически злоупотреби.

10) Промени в закона за обществените поръчки. Гаранции за малките и средни местни фирми като подизпълнители. Значително намаляване на административните изисквания. Да защитим малките от картела на големите в икономиката.

11) Създаване на фирми с държавно участие при изкупуването и преработка на земеделска продукция.

12) Безплатен таблет за всеки ученик. Всяко дете има право да влезе в информационния век.

13) Безплатни лекарства за всички деца от 0 до 7-годишна възраст.

14) Стимулиране на раждането на второ дете с изплащането за него на 350 лв. месечно за срок от 7 години.

15) Минимален гарантиран месечен доход в рамките на ЕС. Изравняване на най-ниските пенсии до линията на бедността (260 лв.). Време е България да стане европейска държава не само на думи.

16) Диференцирано ДДС за детски храни, учебници, лекарства и други хранителни продукти от първа необходимост.

17) Европейски ЖП транспорт с европейски пари. Съвременна и екологична инфраструктура.

18) България на шест региона с шест индустриални парка, с 3-годишни данъчни облекчения за стартираща индустрия.

19) Окрупняване на ВУЗ-ове и създаване на техни филиали в Северозападна България и Родопите. По-ефективно разпределение на ВУЗ-овете за по-ефективно и модерно висше образование.

20) Създаване на нови работни места чрез облекчения за малкия и среден бизнес. Държавата да не натоварва бизнеса, а да търси начини да го подпомага и насърчава.

Как Партия „БЪЛГАРИЯ БЕЗ ЦЕНЗУРА" ще постигне целите си:

- чрез срещи и разговори в селата и градовете на България;

- чрез разширяване на структурите си;

- чрез повишаване на публичното си влияние;

- чрез участие в местни, парламентарни, президентски и европейски избори;

- с пряко взаимодействие с неправителствения сектор, синдикатите и браншовите организации.

Ние ще работим в полза на цялото общество без оглед на нашите расови, етнически, религиозни и политически различия. Инициативният комитет открива подписка за набиране на членове-учредители на партия „БЪЛГАРИЯ БЕЗ ЦЕНЗУРА" и приема декларация за индивидуално членство в образец, утвърден от инициативния комитет.

Инициативният комитет насрочва Учредителен конгрес на Политическа Партия „България без цензура" на 25 януари, 2014 г. от 12 часа в Зала №1 на НДК в град София.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе