Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Борисов свиква спешна среща на коалицията за кворума в НС

Борисов свиква спешна среща на коалицията за кворума в НС

Премиерът Бойко Борисов свиква спешна среща с коалиционните партньори от Обединени патриоти заради кворума в Народното събрание. Миналата седмица само совалката на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветанов до стаята на ДПС позволи да започне заседанието с нужния кворум, след като от БСП отказваха да се регистрират. Проблемът се изостря още повече след като социалистите заявиха, че няма да се върнат в пленарната зала заради последните промени в Изборния кодекс.

Междувременно, новите поправки на Кодекса вече са внесени в деловодството на парламента. С тях се връща стария праг на преференциите, с което ще се запази мажоритарния елемент по време на изборите. Така прагът за отчитане на преференции на евровота ще бъде 5% от гласувалите за съответната листа, а на парламентарните и местни избори - 7%.

Новите промени могат да минат по два начина до края на седмицата. Единият – с подкрепата на очакваното президентско вето на Изборния кодекс, а другият - със спешното приемане на новите стари текстове. При този вариант - промяната ще бъде обсъдена от правната комисия на парламента в сряда, а в пленарната зала - в петък.

Вчера стана ясно още, че Борисов е възложил на ГЕРБ да започне и процедура за избор на нов състав на ЦИК. Процедура, която депутатите от партията категорично отхвърлиха по време на 15 часовото гласуване на Изборните правила миналата седмица.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе