Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Стоянович се споразумя с Виетнам за културата

Стоянович се споразумя с Виетнам за културата

Ханой. Министърът на културата Петър Стоянович и неговият колега от Виетнам г-н Хоанг Туан подписаха днес в Ханой Програма за сътрудничество в областта на културата между Министерството на културата на България и Министерството на културата, спорта и туризма на Виетнам за периода 2014 – 2016 г.

По време на днешната среща Хоанг Туан обсъди със Стоянович възможностите за активизиране на сътрудничеството в областта на музиката и танца, киното, библиотечното и музейно дело, изобразителното изкуство, художествената фотография, защитата на авторските права, театралното и цирково изкуство, опазването на културното наследство и реставрацията на културни и исторически паметници.

Министър Стоянович специално отбеляза, че "живият мост" към взаимното опознаване и емоционална близост между двата народа са и над 30-те хиляди виетнамски граждани, учили, специализирали и работили в България, много от които в момента заемат ръководни длъжности в страната си.

„Всички знаят за историческата връзка между България и Виетнам - въпреки географската отдалеченост на страните ни, нас ни свързва дългогодишно традиционно приятелство. Радвам се, че и двамата министър-председатели подчертаха новите възможности за задълбочаване на сътрудничеството ни в областта на културата, туризма, спорта. Днес имахме възможност да обсъдим и конкретни предложения в тази насока. Важна инициатива би била да организираме Седмица на българското кино във Виетнам, както и на реципрочна основа - Седмица на виетнамското кино в България. Идеята за размяна на филмови седмици бе подкрепена и от моя виетнамски колега – министър Хоанг Туан. Български експерти могат да окажат сериозно съдействие и в опазването на богатото културно наследство на Виетнам, част от което е вписано в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Ние може да сме много полезни на Виетнам с нашия опит в тази сфера, още повече, че и виетнамската страна дава много висока оценка на постиженията ни в разкриването и съхранението на културно-историческото ни наследство", каза министърът на културата д-р Петър Стоянович след официалната церемония по подписване на Програмата за сътрудничество в областта на културата между Министерството на културата на България и Министерството на културата, спорта и туризма на Виетнам за периода 2014 – 2016 г.

В Програмата се посочва, че страните ни ще насърчават и осъществяването на съвместни проекти за разпространение, защита, съхранение, реставрация и управление на културното наследство; ще обменят информация за улесняване връщането на изгубени или незаконно изнесени културни ценности от двете страни, в рамките на своите законодателства и съответните международни споразумения, в сила за страните; ще осъществяват сътрудничество в областта на опазване на културното наследство чрез обмен на специалисти, информация и опит, в рамките на своите законодателства и ратифицираните от тях международни споразумения, в сила за страните; а също така и ще насърчават сформирането на съвместни екипи за археологически разкопки и консервационно-реставрационни работи.

Министърът на културата д-р Петър Стоянович е включен в състава на официалната делегация на министър-председателя на Република България г-н Пламен Орешарски, която е на посещение в СР Виетнам от 6 до 9 април т.г.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе