Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Стоянович: Предвиждат се промени в закона за културата

Стоянович: Предвиждат се промени в закона за културата

София. Нов законопроект предвижда промени в Закона за закрила и развитие на културата. „Там се наложи малка промяна, свързана с времетраенето на съответните мандати на представителите на министерството зад граница. Досега представителите в културните институти имаха 4-годишен мандат, но имаше възможност да станат несменяеми. Срокът за заемане на длъжността директор на български културен институт зад граница ще е не повече от два мандата". Това заяви министърът на културата Петър Стоянович при изслушването му в Комисията по културата и медиите към Народното събрание.

 Той поясни, че  се предвиждат и промени в Закона за културното наследство.

„Приоритетите, по които работим, са на първо място – предстоящо кандидатстване за европейско финансиране. Работата по проектите е започнала късно. Техническата работа е много сериозна", отбеляза министърът,
Друг приоритет е осъвременяване на читалищата. Трябва да се проведе разговор с Националното сдружение на общините, заяви той.

В Министерството на културата се спазва изискването за намаляване на администрацията с 5% и намаляване на разходите на ведомството, допълни културният министър.

Законодателната програма на министерството предвижда промени в Закона за авторските и сродните му права. Той е класически законопроект, който синхронизира националното законодателство с европейските директиви, уточни Стоянович.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе