Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Стоянов и Първанов на форум за неоосманизма

Стоянов и Първанов на форум за неоосманизма

Двама президенти - Петър Соянов и Геоги Първанов ще се включат в дебата за неоосманизма в съвременна Турция. Дискусията е в центъра на конференция, организирана от Института за стратегии и анализи на 4 февруари 2016 г. под надслов: „България - заплашена от неоосманизъм или нов мост между Изтока и Запада в новите геополитически реалности". Във форума ще вземе участие и вицепрезидентът Маргарита Попова.

Необходими ли са спешни мерки, за да бъдат пресечени агресивните домогвания на южната ни съседка или това са само опасения на хора, обичащи конспиративните теории? И как в различието си да запазим добросъседските отношения в новите геополитически реалности в един взривоопасен регион?

Държавата ни, успяла да запази етническия мир и да се спаси от верското противопоставяне, с народ, традиционно толерантен към други религии и етноси, може да „изнася" обществени и културни модели, от които да печели политически дивиденти. В същото време не трябва да си затваряме очите пред опасностите, които крие настъплението на политическия ислям у нас, и отговорността на българската държава да опази своите граждани с мюсюлманско вероизповедание от външни радикални заплахи.

Сигурно е едно - България повече от всякога се нуждае от национална доктрина, която да обедини усилията на всички политически сили и обществени групи в името на държавния интерес. По време на събитието експозета ще направят водещи български специалисти-арабисти полк. Славчо Велков, проф. Владимир Чуков, бивши министри: Бойко Ноев, Любомир Кючуков, преподавателите проф. Валери Стефанов, доц. Дарина Григорова, представители на Военна академия, на Началника на отбраната. В дискусията ще се включат акад. Константин Косев, акад. Георги Марков, акад. Васил Гюзелев, проф. Искра Баева, проф. Нина Дюлгерова, доц. Йордан Величков, проф. Божидар Димитров членове на академичното ръководство на УНСС, ЮЗУ, УНИБИТ, ВУСИ, бившият ни посланик в Турция Петър Воденски, председателят на НАМО Чавдар Минчев, дипломати от Българското дипломатическо дружество, историци, военни специалисти, политолози, социолози, експерти по сигурност и външна политика, студенти, политици. Към конференцията проявиха интерес десетки дипломатически представителства в София. Ще присъстват посланиците на Белгия, Хърватия, Сърбия, Чехия, Албания, Гърция, Сирия, Унгария, Палестина, Алжир, Иран, Мароко, Либия, представители на посолствата на Македония, Дания, Египет и др. За първи път ще бъдат показани пред широка аудитория уникални карти, представящи възхода на Османската империя в исторически аспект, както и експонати и картографски материали от НИМ. По време на конференцията ще бъдат оформени базисни тези, които могат да залегнат в бъдеща национална доктрина, приета с консенсус от основните политически фактори в страната. Ще бъде съставен сборник от изказванията на форума, който ще бъде представен и всички отговорни политически и управленски институции, както и на чуждите дипломатически мисии у нас.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе