Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Спорт

Маратон Стара Загора определя световни шампиони

Маратон Стара Загора определя световни шампиони

Първото издание на Старозагорският маратон вдига още нивото си с факта, че ще определи световните шампиони сред хората с увреден слух. Над 20 състезатели от провеждащия се по същото време в Стара Загора шампионат на планетата за глухи ще вземат участие в състезанието и така ще придадат допълнителен авторитет и заряд на предстоящото следващия уикенд събитие. Така, на практика организаторите на Маратон Стара Загора подпомогнаха провеждането на Световното първенство и съдействаха за провеждането му по изискванията на световните стандарти.

Дебютният Маратон Стара Загора ще се състои на 26-и юни и е част от първата за България верига маратони, учредена тази година под мотото „Бягането начин на живот". Старт/финалът е точно в 9.00 ч. на площада пред Общината. Участниците ще могат да избират между три дистанции – класическата от 42.195 км, полумаратон 21 км и 10.5 км, което дава възможност повече любители на бяганията да се включат в надпреварата. Всеки участник ще получи рекламна тениска, а успешно завършилите трите дистанции ще бъдат отличени с медал за участие, като спомен от събитието.

От площада маршрутът продължава на изток по бул."Цар Симеон Велики", след което състезателите преминават по бул.„Никола Петков". В района на магазин „Метро" правят обратен завой и по същия маршрут се насочват към Община Стара Загора. Участниците в големия маратон пробягват 4 обиколки, в полумаратона 2 обиколки, а в дистанцията 10.5 км. - 1 обиколка.

Маратон Стара Загора вече е с международен лиценз от IAAF и AIMS за дистанциите маратон и полумаратон, получен след одобрение от Световната атлетическа федерация и Асоциацията на средните и дълги шосейни бягания.

Всеки участник в дистанциите 10.550 км, 21 км и 42.195 км, трябва да има попълнена регистрационна форма, като направена регистрация без заплатена такса не се счита за валидна. Срещу това състезателите в дистанциите 10.550 км, 21 км и 42.195 км получават стартов номер с електронен чип за измерване на времето на пробяганото разcтояние, медицинска помощ, възпоменателен подарък, осигуряване на гардероб за съхраняване на дрехите, освежителни и подкрепителни пунктове на всеки 5 км по трасето и на финала. Контролното време за класическия маратон е 5.30 ч., а за 21 км 3 ч.

Два дни преди състезанието пред Община Стара Загора ще бъде изграден Информационен пункт за заплащане на стартова такса и получаване на стартови номера, който ще работи до 19 ч. В класическия маратон право на участие имат само тези, които са навършили 18 години до деня на състезанието (родени 1999 г. и преди).

Победителите в отделните дистанции и при мъжете, и при жените ще получат следните парични награди: за 42.195 км по 2500 евро и т.н. до осмо място, за 21 км по 750 € и за 10.5 км по 300 € и т.н. до шесто място. Наред с това са предвидени солидни бонуси и за медалистите при ветераните във всички дистанции.

Организационния комитет набира доброволци, повече информация можете да намерите в сайта на събитието на http://www.marathonstarazagora.com, както и във Facebook на https://www.facebook.com/Marathon-Stara-Zagora-2016

За първи път в историята, през 2016 г. се организира верига от маратонски бягания в България. Проектът включва три състезания и е изцяло съобразен с политиката на Министерството на младежта и спорта за развитието и популяризирането на бяганията. Дебютното издание под мотото „Бягането - начин на живот" предвижда следните маратони: във Варна на 15 май (който вече се състоя с победители италианецът Ахмет Насеф при мъжете и кенийката Еверлин Косгей при жените), в Стара Загора на 26 юни и в София на 9 октомври. Последното състезание е валидно и за Балканско първенство, което се случва за първи път в историята на Софийския маратон и ще допринесе за още по-качественото участие в финала от българската маратонска верига.

Наред с това, организаторите осигуряват рекорден общ награден фонд, а за най-добрите състезатели мъже и жени в трите маратона в една година чрез общо класиране по специална точкова система са предвидени допълнителни по 20 000 лв. бонус.

Организатори на предстоящия на 26 юни маратон са Община Стара Загора, Министерство на младежта и спорта, БОК, Асоциация спорт в свободното време, СК по лека атлетика Берое, СК Ракета и БФЛА.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе