Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Станишев: Не сме се отказали от АЕЦ "Белене"

Станишев: Не сме се отказали от АЕЦ

Боровец. "Ние не сме се отказали от проекта АЕЦ "Белене". Правителството търси изход от кашата, която забърка правителството на Борисов", заяви лидерът на БСП Сергей Станишев на пресконференция в Боровец.

Властта не се е отказала от проекта за АЕЦ "Белене". Изграждането на VII блок на АЕЦ "Козлодуй" не означава, че няма да се работи по реактор в АЕЦ "Белене". Това стана ясно от думите на премиера Пламен Орешарски по време на заключителната пресконференция след двудневния семинар на управляващите в курорта Боровец. "Работи се по въпроса с изграждането на АЕЦ "Белене", заяви министър-председателят. Орешарски даде да се разбере, че двата проекта не са в съревнование по между си. Умението да се съчетават интереси е ключово, каза премиерът. И допълни, че възможността на България да изнася електроенергия е "важен компонент" от енергетиката ни. Соцлидерът Сергей Станишев подчерта, че позицията на БСП е много ясна и последователна. "Ние сме убедени, че нашата енергетика е силна и независима, ще има нов блок на АЕЦ "Козлодуй" и ново "Белене", категоричен бе той.

Подкрепяме съвсем отчетливо разговорите, които енергийният министър Драгомир Стойнев проведе във Вашингтон, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан. И подчерта, че срещите на шефа на икономическото ведомство отвъд океана по енергийните теми "ще имат ефект по отношение на геополитическия баланс".

Българската държава няма да дава парична гаранция, ако реши да строи VII блок на АЕЦ "Белене" по технологията на американската компания "Уестингхаус". Страната трябва само да гарантира, че няма да променя сегашното законодателство и няма да въведе данък върху ядрената енергетика. Това поясни по-рано през деня Драгомир Стойнев пред Дарик радио. По думите му само реакторите на "Уестингхаус" и "Атомстройекспорт" отговарят на параметрите, поставени от България, но американската технология е по-сигурната, което пък обезсмисля конкурса. Той допълни, че не бива да се избира държава, а технология. "Американската е най-безопасна за българските граждани. С безопасността компромис не трябва да се прави", каза Стойнев. По думите му от предварителните разговори е станало ясно, че цената за България ще е по-ниска, отколкото плаща Китай за същата технология.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе