Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Станишев: ЕС изобщо не вдъхновява гражданите

Станишев: ЕС изобщо не вдъхновява гражданите

София. "Мисля че всички усещаме, че ЕС изобщо не вдъхновява гражданите, все по-голяма сила набират популистките партии, които трупат отговорност за кризата която преживяваме. Затова отиваме на тези избори с много ясна алтернатива. Правим всичко възможно хората да имат избор – избор на политика". Това заяви председателят на БСП Сергей Станишев по време на дискусията "Социалната алтернатива за Европа".

„Намираме се само на два месеца от изборите за Европейски парламент. Като гледам каква е обстановката, едва ли някой ще се досети, че ще избираме Европарламент", каза още Станишев.

През 2009 година, когато започна икономическата и социалната криза, имаше консенсус за тази криза. „Всички казваха, че това е системна криза на съвременния финансов капитализъм, породен от това, че премахнаха регулациите. Това го казваха десни политици и това трябва да се промени. Имаше достатъчно ясен план за Европа как да се преодолее тази криза - чрез промяна на самия модел – по-голяма прозрачна регулация. Когато дясното победи, всичко това беше сложено под масата. Преобладаваше една политика, която казваше едно нещо: Публичните разходи са единственият проблем и че държавата има много дългове. Лечението е да се ограничат разходите. Европейският модел е прекалено скъп и не можем да го издържаме. Борисов и Дянков превърнаха политиката в геноцид по отношение на възрастни хора, майки, социално слаби", допълни Сергей Станишев.

„Социалистите настоявахме за по-големи регулации, основният проблем на хората в Европа е безработицата. 27 милиона безработни, от които 6 милиона млади хора – в Европа. Нашето предложение беше за данък върху финансовите транзакции, повечето смятаха, че е опасен и едва ли не, че ще изгони капитала. Нашата цел е да бъде общоевропейски данък – за създаване на работни места. Натиск за специални програми за младежка заетост, каза още Станишев.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе