Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Станишев: Да не се допуска война в Украйна

Станишев: Да не се допуска война в Украйна

София. Ситуацията в Украйна остава много напрегната и ЕС трябва да направи всичко възможно за нейното стабилизиране. Тази позиция обяви лидерът на БСП Сергей Станишев във Фейсбук.

Той подчерта, че "в момента най-важното е да не се допусне ескалация на напрежението, мащабен военен конфликт и човешки жертви".

"През последните седмици - преди и след падането на Янукович от власт, имаше предостатъчно насилие и загинали. Украйна успя, с подкрепата на Европа, да избегне мащабна гражданска война", каза лидерът на ПЕС.

Според него "отговорността на държавниците и политиците от Украйна, Русия, ЕС и САЩ е да намерят в диалог политическо решение на целия сложен комплекс от проблеми и конфликти, на който сме свидетели".

"Най-важно е да помнят, че всички тези държави имат задължение към териториалната цялост на Украйна и да помнят, че в тази държава живеят 46 млн. граждани, за които най-важно е да има мир", категоричен е Станишев.

"Тези хора са съседи, живеят врата до врата, приятели са", допълни той.

Станишев е категоричен, не бива да се допуска разгръщането на сценарии като тези от Западните Балкани през '90-те. "Чрез своята политика в България трябва да направим всичко необходимо, за да може близо 250 000 етнически българи да живеят спокойно и да могат да развиват своята култура и идентичност", завършва той.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе