Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Стана ясен СМС-ът до Гешев от президентството

Стана ясен СМС-ът до Гешев от президентството

По всяка вероятност аз съм Митко от записа, който е направен между командира на ВВС ген. Стойков и Румен Радев. Той така се обръща към мен", заяви в сутрешния блок на бТВ главният секретар на държавният глава Димитър Стоянов.

Той коментира скандала със СРС-тата и защити държавния глава, като го оправда, че той не е инициатор на записа, а ген. Стойков е предложил услугите си.

Разговорът не е иницииран от Румен Радев, а от ген. Стойков, посочи той по повод на действията на прокуратурата и разпространените СРС записи, за които държавното обвинение твърди, че са записани разговори между държавния глава и началника на Военновъздушните сили. Димитър Стоянов предположи, че подслушван е бил ген.-майор Цанко Стойков, а не държавният глава.

„Нямам идея каква е причината ген. Стойков да се обади на президента, както виждате от разговора, президентът Радев също не знае и той пита: „За какво става въпрос?“. Отговорът на ген. Стойков е, че е поискана такава информация от Славчев – най-вероятно това е зам.-председателят на КПКОНПИ“, обясни Димитър Стоянов. 

Той посочи, че през 2014 г. офицерът по връзки с обществеността във ВВС напуска поради пенсиониране. През ноември ген. Радев, тогава командир на ВВС, назначава госпожа Генчева за временно изпълняващ длъжността „Връзки с обществеността“. Основание за това нещо е Кодекса на труда, както и правила за дейността на Връзки с обществеността в Министерство на отбраната.

„Това място два пъти е обявено в регистър и не се явява кандидат", уточни Димитър Стоянов.

„Госпожа Генчева (впоследствие Радева) е на тази позиция до август 2016 г. След това по същия начин е назначен друг цивилен служител, който също по съвместителство изпълнява тези функции. Това е практика, която е напълно законосъобразна", отбеляза главният секретар на президента. 

По думите му през 2015 г.  е извършена проверка от инспектората на МО и не са открити нарушения. 

Румен Радев: Атаките срещу мен и семейството ми вече придобиват уродливи измерения

„Втората тема, която се обсъжда в записа, е за финансовите средства, които е получавала госпожа Генчева като компенсация за това, че живее на квартира и няма собствено жилище. Такива суми се изплащат на всички военнослужещи и цивилни служители, които не разполагат със собствено жилище. Сумата е фиксирана и тя е между 100 лв. и 120 лв. за София“, обясни още Димитър Стоянов.

Според него КПКОНПИ също излиза със заключение, че няма нарушения.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе