Извънредни новини

Стадионът е зелен и орлицата го хареса

Стадионът е зелен и орлицата го хареса

София. "Стандарт" имаше вълнуваща среща със соколаря Хуан, който се готви със своята орлица да плени публиката на мача "Лудогорец" - "Валенсия". Срещата ни с испанеца се състоя в "Радисън", където е отседнал и важният гост, и птицата му. Предварителните ни информации, че Хуан има доста сприхав характер, се оправдаха. Човекът се появи в уречения час с усмивка, но и с куп изисквания. Пожела да говори само на испански и да не бъде притесняван величествения орел от близкостоящи хора и предмети. Хуан издаваше заповедите си на висок тон и с ръкомахания. Сякаш, за да е убеден, че насъбралите се журналисти са наясно. Изрично бяха забранени светкавици от фотоапарати, звукове от телефони и др. Когато се убеди, че всичко е наред - соколарят се качи в стаята си и доведе наричания от него Каракартал (черен орел от турски). "Стандарт" бе първата медия, която имаше възможността да проведе беседа с Хуан, докато той държеше орлицата на специална предпазна ръкавица.


- Хуан, каква е любимата храна на орлицата, която доведохте в София?
- Това е една орлица, който идва от Аляска. Тя се нуждае от протеин и сурово месо. Даваме й пилета, това е част от диетата. Яде също шунка и салам, но 1 път месечно. Предпочита салам, когато снася яйца. Орлицата

тежи 8 килограма и е на 4 години

Много е млада, защото един такъв вид може да доживее до 80-годишна възраст. Сега тя има тъмен цвят, затова я наричам Черния орел. Ако някой клуб я наеме, може да й даде друго име. След 2 години главата й ще побелее, както и тялото. Тогава ще прилича на орлите, които притежават в "Лацио" и "Бенфика". Това обаче не е същият екземпляр като на тези тимове, защото доста медии се объркаха. Това е нов, дресиран орел и има възможност да остане в "Лудогорец". Първият полет на орлицата е подарък от мен. Причината - когато летя тя в Италия - феновете на "Лудогорец" бяха въодушевени и щастливи. Имаше феърплей между двете агитки, което е рядкост във футбола. Когато те видяха летежа, останаха възхитени. После отидох при Кирил Домусчиев в ложата и той си направи снимки с орлицата. Казах му: "Един ден ще има орел и за вас". Ето сега сме тук и изпълнявам обещанието си. Ако разградчани са доволни - ще вземат орлицата за постоянно. Ще подпишем контракт, ако хората пожелаят.
- От "Лудогорец" искат ли да задържат птицата, или шоуто ще бъде еднократно?
- Това е тайна и въпрос на преговори.

Президентът Домусчиев много й се радва


казва, че е доволен от орлицата. Какво ще се случи - това ще стане ясно след първия полет на 13 март преди мача срещу "Валенсия". Както казах - всичко е въпрос на преговори.
- Има ли климат, който орлицата предпочита и предразполага да е по-послушна?
- Климатът, който тя предпочита, е студеният. Освен това тя е привикнала към живота между хората. Родителите й също са адаптирани за живот между нас. Генетиката й я кара да се чувства по-добре на по-студено време. Например в Рим, когато дойде лятото, бяхме много внимателни, за да не страда животното от топлината.
- Защо повечето орли талисмани са женски?
- Защото те са по-големи от мъжките. Женските, освен това са по-красиви от мъжките. Има видове, при които мъжките са доминантни, но обикновено е обратното и това е отговорът на вашето питане.
- Имало ли е случаи, когато тя е създавала проблеми, да е нападала някого?
- Няма такива случай. Това е една много

спокойна птица, която е отлично възпитана


Дресирана е перфектно. Ние например имаме феноменални отношение (в този момент Хуан демонстрира близостта си с орлицата, като я целува и доближава лицето си до нейната човка). Много е добра. Проблем може да има само в деня на мача, защото полетът винаги е едно тайнство и тя ще лети на стадион, над който не е летяла никога. Имаме малко време за тренировки и са възможни и изненади. Аз обаче вярвам безрезервно в нея и мисля, че полетът ще е фантастичен. На нея много й хареса цветът на вашия национален стадион. Зелен цвят, който е естествен. В природата червеното и черното са опасни цветове и на нея не й харесват. "Васил Левски" обаче е с много натурален цвят и тя се адаптира страхотно към него.

- Научихме, че дълго време сте работил със свои птици на летище. Какви по-точно бяха задълженията ви там?
- Да, това е моя професия. 20 години бях ангажиран да се грижа за безопасността на летище. В цяла Испания има много международни аеропорти и популацията на птици трябва да се контролира чрез орли и соколи. Пазим природата, като ги гоним от летищата. Така предпазваме и птиците, и хората.
- На кой отбор симпатизирате?
- В дълъг период от време "Лацио" ми даваше хляб и затова клубът от Рим е много важен за мен. В Испания пък моят клуб винаги е бил "Реал". Миналата година имах възможността с мой орел да се представим пред публиката на "Сантяго Бернабеу". Двубоят имаше приятелски характер - между ветераните на "Реал" и "Ювентус". Надявам се това изживяване и полет да се повторят и тази година.
- Мислите ли, че "Лудогорец" има шанс да отстрани "Валенсия" в Лига Европа?
- Не знам кой ще бие. Нямам идея. Интересува ме дресирането на орли и соколи. На треньорите оставям да се готвят и отговарят за играчите. От 11 години си изкарвам прехраната от футбол, но не съм детайлно запознат с играта.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе