Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Илхан Кючюк: Обединен Кипър в рамките на ЕС ще бъде далеч по-силен, проспериращ и преди всичко мирен и стабилен

Илхан Кючюк: Обединен Кипър в рамките на ЕС ще бъде далеч по-силен, проспериращ и преди всичко мирен и стабилен

Евродепутатът от АЛДЕ/ДПС Илхан Кючюк бе домакин на събитие в Европейския парламент, посветено на разрешаването на кипърския конфликт. В конференцията участваха бившият специален пратеник на ООН за Кипър Александър Даунър, главният преговарящ от страна на кипърските гърци Андреас Мавроянис, бившият преговарящ от страна на кипърските турци Йоздил Нами както и експерти, политици и дипломати, които анализираха сложната ситуация, която продължава да разделя Острова.

„Смятам, че моментът е подходящ за провеждане на тази дискусия, защото мирните преговори в Женева през миналата година бяха най-добрият шанс за обединение на Кипър и те се нуждаят от рестарт. За съжаление, конференцията тогава се срина, подхранвайки страховете, че средиземноморският остров се насочва към постоянно разделение. Вярвам, че трябва да бъде сложен край на една от най-дълго продължилите политически кризи в света. Обединен Кипър в рамките на ЕС ще бъде далеч по-силен, проспериращ и преди всичко мирен и стабилен.", заяви Илхан Кючюк в своето приветствено слово.

Участниците в конференцията коментираха, че оптимистичните нагласи в Кипър, че най-накрая може да бъде постигнат мир, са породени до голяма степен от ангажимента и смелостта на двете страни в диспута. Въпреки това, те все още са изправени пред редица наболели въпроси, които блокират напредъка в продължение на десетилетия – като например как да се гарантира сигурността на Острова и др.

„Има и друга област, в която мирното уреждане може да постигне значителен напредък. В тази област усилията за мир се ръководят от Европейската комисия, която работи активно в подкрепа на кипърската турска общност и улеснява обединението на острова чрез насърчаване на икономическото развитие. С други думи, ЕС се опитва да разреши конфликта с доказаната си теза, че икономическото сътрудничество ограничава военната агресия и намалява враждебността.", коментира Кючюк.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе