Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Нено Димов: Протестът срещу втория лифт е политически, а не екологичен

Нено Димов: Протестът срещу втория лифт е политически, а не екологичен

Има хора, на които им пука за Пирин, но протестите са политически. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов по БиТиВи.

Относно притесненията на протестиращите в защита на НП „Пирин" в т. 5 на Министерски съвет, в което в таблица 35 се казва, че за разрешени дейности на територията на парка – строителство, ремонт и реконструкция в зона 2А и зона 3, като зона 2А е представлява 45% от територията на НП „Пирин", министър Димов коментира: „Когато говорим за плана на управление таблицата е индикативна, за да покаже определени неща по-нагледна. Текстът ясно казва, преди таблицата, че в тази зона става дума само за водохващяния за питейна вода, това, което разрешава и закона и нищо друго. Ако имаше притеснения - това, че в продължение на 10 години благодарение на досега действащия план не се е случило нищо означава, че българското законодателство и контрол действат. Ако не действаха отдаван щеше да се е случил някакъв вид строителство", поясни Димов.

По думите му това, което е направил Министерски съвет с решението си от 28 декември е да разреши в 2% да се прави спортна инфраструктура, плюс водохващания за питейни нужди и нищо друго. „Протестът, за който ме питате и цялата акция е чисто политическа, няма нищо екологично. Вижте кой стои отпред, това са партии, които спечелиха под 2% на последните избори, това хора, които правят чисто политически протест, исканията са политически. Естествено, че има хора, на които им пука за Пирин, които се притесняват да не се случи нещо. Искам да разделя тези, които стоят отпред от тези, които много чистосърдечно вероятно попадат в тази манипулация", обясни Димов и заяви, че това е политически протест.

„В зоната, която представлява 2% от целия парк е разрешена спортна инфраструктура", още веднъж подчерта той.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе