Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Премиерът ще участва в среща на върха на инициативата „Берлински процес“

Премиерът ще участва в среща на върха на инициативата „Берлински процес“

Премиерът Бойко Борисов ще участва днес в срещата на върха на инициативата „Берлински процес" в Лондон. Това е петата ежегодна среща, която цели потвърждаване подкрепата за европейската перспектива на страните от Западните Балкани.
Държавните и правителствените ръководители на Великобритания, Австрия, България, Германия, Италия, Словения, Франция, Хърватия, Полша, Гърция, Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Сърбия, Република Македония и Черна гора ще обсъдят развитието на транспортната, информационната и комуникационната инфраструктура, повишаването на икономическия ръст в региона, както и темите за сигурността и миграцията като важни елементи за стабилността.
България е поканена в Лондон като страна, която постави европейската перспектива на държавите от Западните Балкани във фокуса на своето Председателство на Съвета на ЕС и на Срещата на върха в София на 17 май.
В британската столица премиерът Борисов ще участва и в работен обяд с лидерите на страните, даван от министър-председателя на Великобритания Тереза Мей. На него ще присъстват и представители на Европейската инвестиционна банка, на Европейската банка за възстановяване и развитие и на Съвета за регионално сътрудничество.
„Несъмнено Берлинският процес ще ускори европейската интеграция на Западните Балкани. Нещо повече – тази инициатива допълва, а не замества европейската перспектива на шестте страни". С тези думи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се обърна към шестимата си колеги от Западните Балкани и от Великобритания, Австрия, Германия, Италия, Франция, Полша, Хърватия и Словения. Те се събраха на конференция в Лондон вчера.

Захариева припомни, че именно европейската перспектива е основният стимул за всички положителни развития в региона от последната година. „За това време постигнахме много – Договорът за добросъседство между България и Република Македония, споразумението за името между Атина и Скопие, стратегията за свързаност на шестте страни, Софийската среща на върха и дневен ред за Западните Балкани, последвани от решението за започване на преговори с Албания и Република Македония, както и редица иновативни решения в регионалното сътрудничество в рамките на ПСЮИЕ", посочи първият ни дипломат, като подчерта, че дори само консенсусът сред 28-те страни-членки за последното решение в Съвет Общи въпроси е вече успех.
„Благодаря на колегите си от Великобритания, Германия и другите ни приятели, с които заедно убедихме останалите колебаещи се страни в ЕС, че решението за начало на преговорите е от полза за всички", каза Екатерина Захариева.
Тя подчерта ключовото значение на темите, върху които ще се фокусира Лондонската среща - сигурност, миграция, младежи, но двустранни отношения и помирение.
„Последното е задължително условие за страните от региона в началото на европейската им интеграция. Без решаване на отворените двустранни въпроси между страните в региона процесът на разширяване не може да се случи", допълни министър Захариева.
По думите й Берлинският процес и срещи като днешната, в която участват и представители на гражданското общество, младежките организации и стартиращи компании, помагат да се запази фокусът върху Западните Балкани и след края на Българското председателство и следващите австрийско и румънско.
Инициативата „Берлински процес" бе лансирана през 2014 г. от канцлера на Германия Ангела Меркел. Оттогава всяка година се провежда среща на върха на участващите страни. По време на последната среща в Триест, в която бе включена и България, бяха одобрени инвестиции на стойност над половин милиард евро, от които 194 млн. евро ще бъдат осигурени от ЕС, а останалата част – от заеми от Европейската инвестиционна банка, Европейската банка за възстановяване и развитие, както и чрез национално съфинансиране от страните от Западните Балкани. Сред одобрените през 2017 г. проекти бяха газовият интерконектор между Сърбия и България, железопътна връзка между страната ни и Република Македония като част от транспортен коридор №8, както и железопътната връзка между България и Сърбия в рамките на европейския коридор №10.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе