Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Спорт

Спрей срещу Зика хит преди Рио

Спрей срещу Зика хит преди Рио

Битката срещу опасния вирус Зика, който плаши спортистите преди олимпиадата в Рио, по всяка вероятност е спечелена. Немската компания Байер пусна в продажби специален спрей, който eфективно пази от опасните комари. Лекарството е било изпробвано успешно в Пуерто Рико, където опасността от зараза с вируса Зика е много голяма. Спреят К-О-Tab e показал уникална защита от ухапване от комарите носещи вируса. Очаква се повечето от тези над 10 000 спортисти и още толкова официални лица, гости на игрите и журналисти да ползват новата защита на Байер за олимпиадата.

Превантивно повечето от спортистите, които са в близост до водните площи в Рио, носят със себе си и специални мрежи за стаите и дори за леглата си, с които да се подсигурят допълнително от ухапване от опасните комари.
Наскоро властите на Бразилия решиха да пуснат генномодифицирани комари, които да намалят популацията на вида Аedes aegypti, разпространяващ вируса Зика. Според агенция Синхуа бразилската здравна агенция ще предостави разрешение за използване на трансгенни комари на техните създатели - британската компания Oxitec, която се явява дъщерна на американската фирма Intrexon, специализирана в биосинтез. От компанията Oxitec разкриха, че OX513A се явяват RIDL-щам комари, така наречените живи изменени комари. Те не могат да произвеждат жизнеспособно потомство. Целта е мъжките OX513A да се чифтосват със самки Аedes aegypti, преносители на вируса Зика, а полученото потомство да загива на стадий ларви.

Пускат "руската Юда" на игрите в Рио

Международният олимпийски комитет и федерацията по лека атлетика IAAF продължават да удрят плесници на Русия. Нейните лекоатлети вече получиха забрана да участват в летните олимпийски игри в Рио де Жанейро заради големия допинг скандал в страната в началото на годината. 135 от тях подадоха молби да им бъде разрешено да участват, но засега е по-вероятно това да не се случи и те да гледат състезанията пред телевизора.
Две състезателки обаче наказанието не само не ги лови. Едната е Юлия Степанова, която бяга в средната дистанция на 800 метра и очаква положителен отговор. Другата е Даря Клишина в скока на дължина, която вече получи уверението, че ще участва под руския флаг. Новината за двете щастливки предизвика буря от негодувание в социалните мрежи и те бяха определени като "предателки" и с основание.
Даря е на 25 години и е от Москва, а най-добрите си резултати показва през последните 3 години. На световното първенство през 2013 г. в Москва Клишина завърши седма, но след това спечели бронз на европейското в Швейцария и финишира на 10-о място на световното в Пекин миналата година. Известна е с това, че на 13 години бяга от къщи. А преди 2 години прекосява океана и се мести във Флорида. Благоприятната атмосфера и успехите - резултат от тренировките, а принуждават впоследствие да остане в САЩ за постоянно. Даря е призната за най-сексапилната руска лекоатлетка, поради което работи и като модел. Освен това често се снима и с радост дава интервюта. На обвиненията в предателство Клишина отвръща, че е подала своята заявка за участие заедно с другите руски спортисти и изразява надежда, че и на тях ще им разрешат да участват.
Юлия Степанова, която получи разрешение от допинговата комисия на IAAF да се състезава като неутрален спортист и под флага на МОК. През 2013 г. Тя беше дисквалифицирана за 2 години за употреба на допинг. Тя и съпругът й Виталий Степанов бяха основните информатори на германската телевизия ARD за филма за руския допинг, който предизвика разследването на WADA, довело до санкциите. Поради което Степанова е известна като "Юда". Нейното евентуално участие в олимпийските игри е обида за Русия и с основание.
В самата Русия санкциите и решенията на IAAF през последните месеци се определят като формално правилни, но политически обосновани. А известният бивш борец Александър Карелин допълни, че вина имат и руските спортни деятели: "Спортните чиновници трябваше да изпълнят предписанята, но явно нещо не са свършили както трябва. Но руската федерация по лека атлетика им даде повод и те се възползваха. Тук обаче роля играе и голямата политика", допълва опитният олимпиец.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе