Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Спорт

Спортният арбитраж отряза 47 руснаци от игрите

Спортният арбитраж отряза 47 руснаци от игрите

Спортният арбитражен съд (CAS) отклони молбите на 47 руски спортисти и треньори да участват на започващите днес 23-и зимни олимпийски игри в ПьонгЧанг. Това обяви на специален брифинг в ПьонгЧанг Матьо Риб, генерален секретар на CAS. Сред ощетените са биатлонист №1 на Русия Антон Шипулин, 6-кратният олимпийски шампион по шорттрек Виктор Ан и Сергей Устюгов, ски бягане.

В хода на делото съдът е разгледал и разучил критериите от които Международния олимпийски комитет (МОК) се е ръководил при поканата на руски спортисти за игрите в ПьонгЧанг. Така според CAS критериите които са обявени от МОК не могат да се считат за неприемливи, така както замразяването на членството Руския олимпийски комитет в МОК и допускането руски спортисти до участие в игрите по олимпийски флаг на с цел запазване на баланса и в интерес на отделни атлети от Русия. CAS заседава по случая в състав Керъл Робъртс (Канада - председател), Бернхард Велтен (Швейц) и Сали Стигъл (Авсл).

Въпреки това решение от днес участие на игрите на 23-ата олимпиада ще вземат 169 руски спортисти, които са получили индивидуални покани от МОК. Кънкобегачката Олга Граф, която също получи покана, но се отказа от участие.

Молбата до CAS бе от 32-а руски спортисти не получили покана от МОК, а също така от други 13 и двама треньори от които по-рано през 2018-а Спортният артитражен съд свали пожизненото наказание за неучастие на олимпиади от МОК.

От МОК обявиха, че приветстват решението на CAS, защото само така се поддържа борбата с допинга.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе