Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Спорт

Лигети пак спечели злато след осем години

Лигети пак спечели злато след осем години

Руски сайт прати в болница скиорът ни Стефан Присадов. Малко след като националът ни пропусна врата и отпадна в първия манш на гигантския слалом, местна медия пусна снимка на Хуан Верду Санчес от Андора, който падна лошо точно преди Стефан да стартира. От текста под фотографията става ясно, че Присадов бил тежко контузен и е откаран в болница. Пред "Стандарт" Присадов обясни, че е карал по-бързо и в най-опасния участък на пистата не е преценил ъгъла под който да атакува вратата. В резултат на това не е имал възможност да я вземе и да продължи. Той обаче не е падал, следователно няма как да е ходил и в болница. Присадов, Георги Георгиев и Никола Чонгаров ще карат в събота в слалома, който ще се проведе на осветление.


Кралят на гигантският слалом Тед Лигети най-накрая се окичи и с олимпийско злато. Той стана първият неевропеец печелил тази титла на зимни игри. Американецът направо препарира съперниците си с убийствен първи манш в който дръпна с близо секунда на втория Ондрей Банк (Чех) и 1,27 на третия Давиде Симончели (Ит). С предпазлив втори манш и 14-о време в него Лигети триумфира с общ сбор от 2:46,29 мин. Среброто остана за Стив Мисилие (Фр) - 2:45,77 мин, а трети е неговия сънародник Алексис Пинтуро - 2:45,93 мин. За двамата французи това са първи медали от зимна олимпиада.


На 3 десети от бронза завърши най-голямата надежда на Австрия за медал в дисциплината Марсел Хиршер.


"Това е първия ми златен медал от олимпиада от Торино 2006, когато спечелих комбинацията", каза след финала Лигети. "Тогава обаче бе по-лесно защото бях само на 21. Да спечеля гигантския слалом на олимпиада е моя мечта от дете. Бях истински щастливец да взема толкова голям аванс в първия манш и да не трябва да рискувам във втория". Лигети става втория американец с медал в тази дисциплина след Боде Милър (сребро 2010).


Марсел Хиршер пък бе доста ядосан след края на състезанието. "Това бе най-големия шанс в моята кариера за медал. Нямам големи надежди за слалома в събота", каза той.

Американец носи злато на братушките

Американец пренаписа историята на сноуборда в Русия. 27-годишният Вик Уайлд спечели финала в паралелния гигантски слалом. Това е първи златен медал за домакините в този спорт. Интересното е, че по същото време съпругата на Уайлд - Алена Заварзина взе бронз при жените в същата дисциплина.


Американецът се пали по белите спортове от идола си Херман Майер. През 2011-а се жени за руската сноубордистка Алена Заварзина и година по-късно става руски гражданин. "Това беше малка лудост, но само така можех да бъда до моята любов Алена, а и да реализирам мечтите си в сноуборда, коментира смяната на паспорта си Уайлд.

Финландия закри игрите предсрочно

Хокейният отбор на Финландия закри предсрочно олимпиадата в Сочи. Точно 5 дни преди официалния край на игрите скандинавците биха Русия с 3:1 на четвъртфинала по хокей. По време на целия мач Сочи бе като призрачен град, защото всички бяха пред телевизорите. Русия поведе с гол на Иля Ковалчук. Аутонен изравни, а Тему Селане изведе Финландия напред. С човек повече скандинавците сложиха точка на спора чрез Микаел Гранлунд. Герой на мача стана вратаря Тука Раск, който отрази 38 удара на руснаците. Така домакините продължават да са без злато от олимпиада откакто се разпадна СССР. Най-слабото представяне досега бе във Ванкувър 2010, когато завършиха 6-и.

Роден олимпиец продава царевица

Състезателят ни по спускане с шейни Станислав Беньов си изкарвал прехраната с продажба на варена царевица разкри генералният секретар на федерация Петър Илиев. "Той има фирма. Така се издържа", обяви Илиев на брифинг, на който присъства и шефът на федерацията Георги Вергов. Двамата отвърнаха на министерството на спорта. "Как може с толкова малко средства да се покриват квоти. Нашата федерация участва на трета поредна олимпиада. Възможно е след 4 години да нямаме представител", заяви Вергов.


Илиев добави, че не е имало среща между федерацията и спортното министерство след завръщането от Сочи. На брифинга от федерацията контрираха спортното министерство и обявиха средствата, които са получили за подготовка. Общият брой, който Вергов и Илиев твърдят, че са взели е 284 301 лв. за четиригодишния олимпийски цикъл. Преди седмица обаче от министерството обявиха, че са дали 358 721 лв., тоест - от извадените от двете страни отчети има разлика в размер на 74 420 лв.

Откачиха се ските на Гридин

по време на отборния старт в ски бягането. "На втори пост Андрей имаше проблем, наложи се да коригираме нещата в движение", обясни треньорът Пламен Недялков. Андрей и Веселин Цинзов завършиха десети в полуфинала и общо 18-и от общо 23 отбора. Титлата взе Финландия, пред Русия и Швеция. "За първи път участваме в подобно състезание и смятам, че се представихме според възможностите", заяви за "Стандарт" треньорът на бегачите ни Пламен Недялков. "Човек не може да надскочи ръста си. Момчетата се постараха. Отново благодаря на хората от биатлона, които помогнаха за мазането и тестването на ваксите. Засега това са ни възможностите", добави Недялков.

Осмо злато за Бьордален

Оле Ейнар Бьордален спечели осми златен медал от Олимпийски игри. Легендарният биатлонист направи това със смесената щафета на Норвегия. Бьордален бяга на трети пост и бе безгрешен в стрелбата, помагайки на тима си да задмине Чехия и Италия. Така Оле вече е едноличен лидер в класацията за най-много спечелени медали от зимни игри - 13 (8 златни, 4 сребърни и 1 бронзов). Той задмина сънародника си Бьорн Дели, който има 12 (8 златни и 4 сребърни).

Класиране по медали

1. Норвегия 9 4 7 20
2. Германия 8 3 4 15
3. САЩ 7 4 10 21
4. Русия 6 9 7 22
5. Холандия 6 7 9 22
6. Швейцария 6 3 1 10
7. Беларус 5 0 1 6
8. Канада 4 9 4 17
9. Полша 4 0 0 4
10. Франция 3 2 6 11

Медалисти

Ски, гигантски слалом (м)

1. Тед Лигети (САЩ) 2:45.29 мин; 2. Стив Мисилие (Фр); +0.48; 3. Алексис Пинторо (Фр) +0.64

Биатлон, смесена щафета

1. Норвегия 1:09:17.0 ч; 2. Чехия +32.6; 3. Италия +58.2

Ски свободен стил, халпайп (м)

1. Дейвид Уайз (САЩ) 92.00 т; 2. Майк Ридъл (Кан) 90.60; 3. Кевин Ролан (Фр) 88.60

Сноуборд, паралелен гигантски слалом (м)

1. Вик Уайлд (Рус); 2. Невин Галмарини (Швейц); Жан Козир (Сло)

Сноуборд, паралелен гигантски слалом (ж)

1. Патриция Кумер (Швейц); 2. Томока Такеучи (Яп); 3. Алена Заварзина (Рус)

Ски бягане, кл. стил, отборно (м)

1. Финландия 23:14.89; 2. Русия 23:15.86; 3. Швеция 23:30.01

Ски бягане, кл. стил, отборно (ж)

1. Норвегия 16:04.05 мин; 2. Финландия 16:13.14; 3. Швеция 16:23.82

Ски бягане, 5000 м (ж)

1. Мартина Сабликова (Чех) 6:51.54 мин; 2. Иреен Вуст (Хол) +2.74; Кариен Клейбекер (Хол) +4.12

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе