Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Социолог иска гласуване по пощата. Възможно ли е?

Социолог иска гласуване по пощата. Възможно ли е?

Гласуване по пощата предложи социологът Цветозар Томов, коментирайки заявеното от президента Румен Радев намерение изборите да са в първата възможна по закон дата – 28 март. Така ще намалим риска от заразяване, каза в интервю за бТВ Томов.

По света има добри и утвърдени практики за гласуване по пощата. Обикновено то се осъществява няколко седмици преди датата на вота, каза социологът и допълни, че ако депутатите неглижират проблема, ЦИК ще се окаже в тежка ситуация.

Относно правото на глас на хората, които по това време ще бъдат под карантина, Томов обясни, че парламентът трябва да обсъди този казус, като го регламентира в Изборния кодекс. „Практиката в други страни, които проведоха избори по време на пандемия, показва, че единственото разумно решение е да се допусне дистанционно гласуване. За електронно не може да става дума, защото нямаме време да го подготвим“, добави изборният експерт.

От гледна точка на развитието на епидемията е трудно да се прогнозира дали в края на март, или в края на май е по-подходящо да се проведат парламентарните избори през следващата година, коментира още Цветозар Томов, който е бивш член на Централната избирателна комисия. Според него посочването от президента Румен Радев на 28 март, като възможна дата за вота, не е напук на управляващите, но е свързано с продължителните антиправителствени протести.

„ЦИК трябва да раздели потоците от хора, така че изборите да не доведат до разболяването на много българи или лишаването на граждани от избирателни права заради здравния си статус“, посочи Томов.  Относно машинното гласуване и рискът хората да се заразят с COVID-19, докато попълват бюлетината си, социологът коментира, че е опасно, но същото важи и за упражняването на глас чрез хартиена бюлетина, защото хората ще се докосват до един химикал, урна или повърхност .

 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе