Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Социалистите са против закупуване на боен самолет

Социалистите са против закупуване на боен самолет

Депутатите от БСП ще гласуват против предложението на Министерския съвет за закупуване на нов боен самолет. Това заяви председателят на БСП и на парламентарната група на "БСП за България" Корнелия Нинова на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на партията.

По думите й проблемът не е нито в Съединените щати, нито в Швеция, а в България. "Правителството на Бойко Борисов не зачита нито Конституция, нито Народно събрание, нито правова държава", коментира Нинова.

Нинова посочи, че в проекторешението, с което от БСП разполагат, Министерският съвет предлага на Народното събрание да разреши проектът на международния договор да се отклони от задължителните изисквания, вече утвърдени от парламента. Искат от нас Народното събрание да разреши на правителството да не спазва решението на НС и да се отклони от задължителните изисквания, гласувани от най-висшият орган в държавата - парламентът, каза тя. Много пъти са нанасяли удар по правовата държава и парламентаризма в България, но това е дъното и краят, коментира Нинова. Тя посочи, че предложението на МС противоречи и на позиция на БСП от юни миналата година в подкрепа на модернизацията на Българската армия, но при определени условия.

Лидерът на БСП отхвърли обвинения за застъпничество за "Грипен". В отговор на въпрос относно критиките на президента Румен Радев към процедурата за закупуване на нови бойни самолети, Нинова коментира, че не е забелязала лобизъм, а при него има държавническа позиция и професионализъм, защото повече разбира от самолети.

Секретарят на ПГ на "БСП за България" Кристиан Вигенин посочи, че с това предложение правителството се поставя в ситуация доставчикът да определя постфактум правилата и параметрите на сделката и настоя да бъдат публикувани всички постъпили оферти за придобиване на боен самолет.

От БСП коментираха също пакета "Мобилност" и призоваха решението да бъде взето от следващия Европейски парламент, защото на този му остават три месеца до финала. Ще се включим в протеста на 10 януари, Георги Свиленски като член на транспортната комисия ще пътува до Брюксел, съобщи Корнелия Нинова.

От БСП ще се обърнат към Партията на европейските социалисти, Групата на социалистите и демократите в ЕП и кандидата на европейските социалисти за председател на ЕК Франс Тимерманс с искане да разговарят с другите социалдемократически и социалистически партии за подкрепа на позицията на България. "Много е важно да търсим съюзници в този момент, макар и правителството да закъсня за това", коментира лидерът на БСП. Тя отправи призив към премиера Бойко Борисов и той да се обърне за подкрепа към германския канцлер Ангел Меркел и към френския президент Макрон.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе