Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

СКАНДАЛЪТ СЪС ЗАСТРАХОВАНЕТО: Вещаят 1000 лв. „Гражданска“

СКАНДАЛЪТ СЪС ЗАСТРАХОВАНЕТО: Вещаят 1000 лв. „Гражданска“

Застраховка "Гражданска отговорност" може да надхвърли 1000 лв. Това обяви председателят на Асоциация на българските застрахователи (АБЗ) Светла Несторова на специална пресконференция. Така тя защити предложения лимит от 20 000 лв. за обезщетения при смърт в катастрофа. В момента средната цена на „Гражданска отговорност" е 330 лв., което означава троен скок на полицата. Това ще засегне 3 053 317 души.


Асоциацията обяснява, че цената на „Гражданска" трябва да скочи заради решението на Върховния касационен съд (ВКС) от юли тази година. С него бе увеличен броят на лицата, които имат право да получат обезщетение за неимуществени вреди за болки и страдания при възникнал пътно-транспортен инцидент. Това решение заплашва да има тежки социални последици, най-малкото е драстичното увеличение на "Гражданска отговорност" до нива, които българските семейства няма да могат да си позволят, коментира Несторова. И допълни: „Това не са спекулации".
Според данни на Софийски градски съд са заведени 529 дела по "Гражданска отговорност" от лица по стари случаи, което е с 230 повече от миналата година. Първите съдебни решения са факт. Съдът е решил да се изплатят на момиче 50 000 лева за смъртта на непълнолетно ѝ братче. По друг случай е решено да се платят 60 000 лева. От днес според решение на ВКС трябва да бъдат изплатени на роднини 70 000 лева.
Проблем според Асоциацията е, че в България шофьорите плащат най-евтината застраховка "Гражданска отговорност" в Европа.

"Същевременно застрахователите плащат високи обезщетения и регистрираме най-високата смъртност при катастрофи. Застрахователите няма как да издържат при това положение", категорична бе Несторова.
"Заведени дела за над милиард лева няма откъде да дойдат, освен от цената на "Гражданска отговорност".

Асоциацията на българските застрахователи няма интерес от социална криза. От години настояваме за спешни мерки от страна на държавата и ясна методика за изплащане на имуществените и неимуществените суми.
Надявам се да не се стига до фалити на застрахователи. Всичко зависи от това какво ще направят политиците", каза още Несторова.
Според Асоциацията от новите поправки в законодателството облага имали 9 адвокатски кантори, които лобирали за промените. Въпреки че журналистите поискаха техните имена, сдружението отказа да ги назове.

Припомняме, че във връзка с решението на ВКС председателят на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова внесе промени в Кодекса за застраховане, според които застрахователят няма да е длъжен да покрие цялата сума от обезщетението при причинена смърт. Предвижда се лимит от 20 хиляди лева за обезщетение на съпруг, съпруга, на човек, живеещ на семейни начала, на дете и на родител. Брат или сестра на починалия да получават по 15 хиляди лева и по 5 хиляди лева за човек, който е създал емоционални отношения със загиналия.
Застрахователят няма да е длъжен да покрие цялото задължение по задължителната застраховка гражданска отговорност, заради което може да има вълна от дела срещу държавата, която е длъжна да гарантира тази застраховка.
Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов нареди в неделя на депутатите от ГЕРБ да оттеглят промените, докато по тях не бъде постигнат обществен консенсус.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе