Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Симеонов остава, иска мир със Сидеров

Симеонов остава, иска мир със Сидеров

Както "Стандарт" написа във вчерашния брой Красимир Каракачанов даде подкрепа на Валери Симеонов и спаси вицепремиера от оставка. Това стана на съвет на малката коалиция, който се проведе с половин състав, защото беше бойкотиран от третия член- Волен Сидеров. Лидерът на Атака обяви, че няма масто на срещата, като припомни, че преди седмица НФСБ е свалило доверието от него като шеф на парламентарната група на Обединените патриоти.

На заседанието стана ясно, че Каракачанов вече няма да е парламентьор в групата им и че това е последен шанс, който дава да се изгладят различията. Въпреки твърденията си, че вече няма да е "синя каска" Каракачанов подкрепи Симеонов, че не е правилно разбран за скандално известните думи към майките и децата с увреждания. В същото време даде и рамо на Сидеров в искането му да остане шеф на парламентарната група на ОП. Така бъдещето на Симоенов засега изглежда непроменено, тъй като ГЕРБ обявиха, че оставката на Симеонов разклаща притеснително кабинета. Проблем може да стане само в парламента, ако вицето се яви на изслушване пред депутатите по време на гласуването на вота. Защото с агресия може да обърне гласуването за няколко от политическите партии, които засега му дават подкрепа.

"Симеонов не е имал предвид да обижда майките. Не приемаме искането за оставка. Това не е решение, това означава БСП и ДПС да се върнат на власт", беше дежурния отговор на председателят на ВМРО и съпредседател на "Обединени патриоти" Красимир Каракачанов след заседание коалиционния съвет. „Изразих моето становище пред г-н Симеонов. Той дълго и нашироко обясни какво е искал да каже и че не е имал предвид да обижда майките. Какво означава оставката на един вицепремиер – или падане на правителството. Вчера бях много впечатлен от факта, че г-жа Корнелия Нинова ме призова аз да бъда човекът, който да свали правителството, искайки оставката на Валери Симеонов", коментира Каракачанов. "Да заместим НФСБ с Воля на Марешки, също не е решение", подчерта Каракачанов и добави: "Стигнахме до извода, че г-н Симеонов трябва да внимава как говори. За мен е много по-важно това какво правим. Правителството си е свършило работата, осигурили сме 150 милиона лева повече за хората с увреждания", подчерта Каракачанов.

"Коалицията „Обединени патриоти" в последните 6-7 месеца не работи, занимаваме се с вътрешни проблеми. Оттук нататък решението е едно – който ще работи – да работи в коалицията. Ние не можем да се отклоняваме от онези идеи в нашите програми на „Обединени патриоти" и програмата за управление", допълни още Каракачанов. На въпрос дали съществува малката коалиция, той уточни, че тя съществува, но има сериозни проблеми.

"Ясно е, че не съм казал нито дума срещу децата. Валери Симеонов не е изрод, има инвалид у дома си. Съвсем не е това смисъла", обясни след съвета Симеонов. "Аз не съм звяр, аз много добре виждам какви са децата. Упрекът ми беше срещу майките, които ги извеждат по площадите", каза лидерът на НФСБ.

Симеонов подсказа, че е готов да зарови томахавката със Сидеров. "Надявам се отсъствието му от Коалиционния съвет да е засега, ще полагаме доброжелателни усилия да се събираме и да решаваме проблемите. Ние отново ще поканим Сидеров и "Атака" на заседание, на което да обсъдим имаме ли проблеми, нямаме ли и трябва ли да ги решим или трябва по този неособено хигиеничен начин да ги прекараме през медии и през големия партньор ГЕРБ, който няма вина за нашите отношения", допълни Симеонов.

"Няма проблем, който да не може да бъде решен", допълни още Симеонов.
По отношение на липсата на Волен Сидеров на заседанието Симеонов заяви, че са забавили началото на заседанието с почти час в очакването му. Писахме sms-и, пробвахме да се чуем. Отговориха ни, че няма да дойдат. Аз лично не съм направил опит с оглед на тези атаки, които са отправени лично към мен", допълни Симеонов и уточни, че няма намерение да засилва конфликта.

По повод вота на недоверие вицепремиерът заяви, че не е сигурен как ще гласува "Атака", нито „Воля", нито ДПС. За оттегленото доверие към Сидеров като председател на парламентарната група, Симеонов вече е на друго мнение- това може да се промени на заседание на парламентарна група, която да отсъди и гласува. На въпрос какво ще се случи, ако от "Атака" продължат да искат неговата оставка, Симеонов уточни, че трябва да има желание за оттеглянето му от страната на Каракачанов и на премиера Бойко Борисов.

По рано Симеонов събра медиите извънредно в Министерския съвет, за да призове защитниците си от планирания за утре контрапротест на този на майките да не го провеждат. Той натърти, че по принцип не одобрява уличния натиск.
"Чувствам се достатъчно уверен и убеден в това, което върша, и не е редно да се опитваме да оказваме каквато и да била форма на натиск на коалиционни партньори или някой друг със средства, които не приемам, а именно средствата на уличния натиск", добави той.

"Благодаря им за вниманието, но мисля, че не е необходимо това", допълни още вицепремиерът.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе