Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

БСП силно притеснени за фирма „Автомагистрали“

БСП силно притеснени за фирма „Автомагистрали“

Българската социалистическа партия (БСП) е силно притеснена от начина, по който работи държавната фирма „Автомагистрали“ и как тя възлага работата си на подизпълнители. Това стана ясно на пресконференция на Георги Свиленски и Кирил Добрев от социалистите.

Свиленски посочи, че БСП продължава да настоява да се отговори на въпросите каква е компетентността на държавната фирма и способността й да реализира този проект, стартирайки три или четири копки едновременно. „Продължаваме да следим процесите и проблемите с магистрала „Хемус“ и магистрала „Струма“. Преди известно време ви запознахме с нашите притеснения относно бъдещото намерение на правителството, предоставяйки 1, 3 млн. лв. на „Автомагистрали“, те да бъдат по същия бърз начин предоставени на други субекти за извършването на строителството на АМ „Хемус“.

Поставихме два въпроса на парламентарен контрол на министъра на регионалното развитие. Едното е каква е готовността на държавната фирма „Автомагистрали“ да реализира този мащабен за България проект. Вторият въпрос е какви са сключените рамкови споразумения, колко са и с кои фирми. На първият въпрос относно готовността имаме, че „Автомагистрали“ има 20 машини строителни, 107 специализирана техника, 25 общо инженери, експерти, одитори, счетоводители и юристи“, заяви Свиленски.

Той обърна внимание, че в интервю изпълнителният директор на „Авгомагистрали“ твърди, че нуждите за „Хемус“ са необходими минимум 50 проектанта. „Необходими са 700 работници, в отговора ни отговарят, че в момента имат 107. Направете си изводите към 20 декември, когато е сключен договора каква е била готовността на държавната фирма „Автомагистрали“ да построи този мащабен проект и то стартирайки още март месец, не след няколко години“, заяви Свиленски.

Днес сме свидетели на поредните безумия в строителството на пътища, ако не беше толкова тъжно, сагата щеше да е смешна, заяви от своя страна заместник-председателят на БСП Кирил Добрев.

„Темата пътища не знам как да я подхвана. Ако не беше толкова тъжно, щеше да бъде много смешно. БСП по темата пътища сме постоянни - още преди година и нещо с колегата Жельо Бойчев внесохме сигнал и до ОЛАФ и до прокуратурата с всичко, което се случва по магистрала „Марица“. Последваха оставки, повдигнати обвинения, арести във фирми, обвинения за точене на ДДС“, припомни Добрев и добави, че БСП е минала и през темата за качеството на пътищата. „Некачествените пътища не са проблем на изпълнителя. Некачествените пътища са проблем на АПИ и държавните органи – тези които ги приемат. Винаги сме казвали, че за това нещо е отговорна държавата“, коментира Добрев.

Заместник-председателят на БСП допълни, че когато му се плати и прибере половината сума е логично изпълнителят на прави пътища с два пъти по-малко асфалт и чакъл. „Минахме и през момента, в който корупцията вече убиваше - случаят със Своге“, заяви Добрев.

По думите му днес сме свидетели на поредните безумия. „Една от най-известните телевизии направи разследване и показа как се работи по трасе, което все още е обект на обществена поръчка, без да е избран изпълнител и никой от държавните институции, АПИ, горско не знае всъщност кой работи по техния терен. Аз разбирам бъдещия строител - когато се бави обявяването на кандидата, се скъсяват сроковете за изпълнение. В лицето на този строител, имаме отговорен човек, който е решил да си направи работата предварително, така че да не губи време за някакви геоложки проучвания или тем подобни неща, което време ще използва в други дейности“, допълни Добрев.

„Ние от БСП с интерес ще следим как ще завърши тази сага, защото знаем какви са глобите, каква е наказателната отговорност за хора, които извършват действия в чужда собственост“, обясни заместник-председателят на БСП.

Ние нямаме претенции към фирмите. Да не бързат да протестират, защото не са виновни те. Виновна е системата и държавата, която заобикаля обществените поръчки, коментира още той. Добрев допълни, че държавното дружество „Автомагистрали“ няма техническа възможност да извърши строителството на АМ „Хемус“.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе