Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Нанков съобщи кога ще завършат важни пътни строежи

Нанков съобщи кога ще завършат важни пътни строежи

Напълно завършена през август идната година ще бъде Южната дъга на околовръстния път на София. Шестте километра от обикалящото столицата шосе са сред най-натоварените в страната, заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков пред бТВ.

Заместник-министърът даде и срок до 2024 година за пътуването по магистрала от София до Варна. Ако няма обжалвания може и с няколко месеца по-рано - 2023 г. „Първият участък на АМ "Хемус" е готов, продължава работата по трети и десети участък. Имаме подсигурено финансиране“, заяви Нанков.

"За АМ "Струма" сроковете са до 2026 г. Магистралата може да бъде завършена с държавно финансиране. Остава само Кресненското дефиле", каза още той.

Процедурата за тунела под Шипка е под условия, като ще се търси финансиране чрез бюджета на АПИ, тол такси или европейски средства. Сумата за построяването му е около 240 милиона лева. Нанков обясни и че това ще най-дългият тунел в страната  - около 3 километра.

Държавата има готов механизъм за продължаване на Националната програма за енергийна ефективност. Тази програма обаче първо трябва да се подложи на широк обществен дебат и да постигнем както политически, така и обществен консенсус. Така Нанков коментира направеното искане на Камарата на строителите пред премиера Борисов вчера за връщане на държавната програма за саниране.

„Ако при големите инфраструктурни проекти участват основно най-големите фирми, то при санирането са малките и средните“, каза Нанков. Затова и програмата е важна, но първа ще мине на обществено обсъждане, обяви още зам.-министърът.

По отношение на другото искане, което строителите вчера отправиха към премиера, а именно промяна в наредбата, която забранява всякакви строително-монтажни дейности между 14-16.00 ч., Николай Нанков не заяви дали подкрепя тяхното искане, но каза, че наредба се променя единствено след обществено обсъждане.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе