Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Ще ни върнат ли ОАЕ арестувания там Божков?

Ще ни върнат ли ОАЕ арестувания там Божков?

От години Обединените арабски емирства са рай за инвестиращите, за всички онези които искат да правят бизнес там, включително за Васил Божков, които разполага с огромен ресурс и може да "купи" свободата си с големи капиталовложения. Преди години ЮАР беше подобно място и затова и днес има подозрения, че доста заподозрени и задочно осъдени български бегълци се намират там.

Въпросът сега е дали ОАЕ ще решат да ни върнат Васил Божков? Отговорът се опита да даде пред бТВ бившият генерален консул на България в Дубай Милен Керемедчиев.

"Мога да дам пример с Христофорос Аманатидис - Таки, който преди години също избра да избяга именно в ОАЕ. Между ОАЕ и България няма договор за правна помощ и сътрудничество. Много страни нямат такъв договор с ОАЕ. Добрите отношения между България и ОАЕ могат да доведат до ускоряване на процеса за екстрадиция. ОАЕ е федерация от емирства и там всеки емир решава. Едноличната власт взема и нестандартни решения, така че екстрадицията може да се случи", каза дипломатът.

Керемедчиев разкри и какво представлява самата процедура. "България изпраща искане за екстрадиция на Божков, след това процедурата минава през съда в ОАЕ и се гледа на две инстанции. В момента на избягалия от България бизнесмен трябва да му е отнет и задграничния паспорт", добави той.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе