Извънредни новини

Селесао ще спаси с 609 млн. евро икономиката

Селесао ще спаси с 609 млн. евро икономиката

Хиксовете докараха на Португалия само 25,5 от УЕФА

Титлата на Португалия ще съживи икономиката на страната с 609 млн. евро. Това сочи проучване на Института по управление на маркетинга в страната. Той отчете сериозно раздвижване на пазара покрай триумфа на селесао. Мачовете вдигнаха продажбите на вестници, рекламата, онлайн залаганията, продажбата на телевизори, консумацията на храна у дома и в заведения. А най-вече търговията с бира. Нищо че големите компании в бранша гледаха скептично на финал - Португалия - Франция. "Германия - Англия ни звучеше по-добре, но и сега не можем да се оплачем", обявиха от подразделението на "Карлсберг" в страната на Роналдо. Датската фирма е основен спонсор на първенството и като такъв бе задължителен за фензоните, дори и тези извън Франция. Щастливи са и производителите на кафе, след като черната течност се ля като море в сутрините след мачовете. "Нещата ще имат още по-голям ефект в бъдеще. Защото това е най-голямата реклама, която може да се направи за нашата страна", коментират специалистите. Португалската федерация ще вдигне мизата си за реклама, а това ще се отрази и на хазната. И това идва в момент, когато иберийците бяха поставени до стената. ЕС заплаши Португалия със спиране на парите от фондовете, както и с глоба - процент от вътрешния брутен продукт. Причината е дефицитът за 2015 г., който бе отчетен. Португалците бяха оповестили, че той ще бъде 3%, но всъщност се оказа повече - 4,4%. Политиците в страната дори обмисляха вариант за излизане от съюза по примера на Великобритания.

Иначе Роналдо и компания докараха на федерацията едва 25,5 млн. евро от джакпота на УЕФА. Причината за хиксовете, които наредиха (3 в груповата фаза и 3 в редовното време на елиминациите). Франция, която остана втора, има почти същия резултат - 23,5 млн. "Петлите" обаче щяха да си докарат нови 5 млн. при титла. Премията на калпак за Роналдо и ко е по 300 000 евро на човек.

Роналдо прати "Найк" в Космоса

Успехът на Кристиано Роналдо и компания бе сладко отмъщение за "Найк" в битката с "Адидас". Немският концерн претърпя пълен крах на Евро 2016, след като остана без отбор на финала. Франция също бе с "Найк". Рекламата на американската фирма с Роналдо бе най-споделяната в интернет по време на първенството - 335 618 пъти. Следва тази на "Волво" със Златан Ибрахимович - 61 421. "Найк" най-често се появяваше и когато камерите даваха краката на играчите - 62% от минутите, след като 66% от футболистите бяха избрали модела "Тиемпо". Те вкараха и 65% от головете. Това ще се превърне в огромни печалби в бъдеще, смятат спецовете. Чили, който взе другият най-голям континентален турнир - Копа Аперика, също носи "Найк". За "Адидас" остава утехата от топката "Beau jeu". Тя се продава като топъл хляб, защото за мнозина е първи избор за подарък.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе