Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Борисов ще бъде на откриването на Балкански поток

Борисов ще бъде на откриването на Балкански поток

Премиерът Бойко Борисов ще присъства на старта на надземната част на газопровода "Турски поток", наричан у нас "Балкански поток", на 8 януари в Истанбул. Там той ще има среща с президентите на Русия Владимир Путин и на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Столичен всекидневник цитира дипломатически източници, според които поканата за Борисов е пристигнала на 29 декември.

Вчера Борисов инспектира строителството на "Балкански поток" в участъка от кранов възел Горни Дъбник до кранов възел Селановци, който участък е с дължина 45,2 км и е разположен на територията на област Плевен. Според него страната ни ще успее да спази сроковете и да завърши строителството на своя територия в края на май.

Преди срещата си с Путин и Ердоган на 8 януари Борисов ще има специален разговор с помощник държавния секретар на САЩ Дейвид Хейл. Неговият ресор в Държавния департамент са политически въпроси. В София Хейл ще участва в първия стратегически диалог България-САЩ, предвиден в споразумението, подписано през ноември от Бойко Борисов и президента на САЩ Доналд Тръмп. Сред темите ще са и проектите за нови газопроводи и хъба "Балкан", обясниха дипломатически източници.

Преди малко повече от седмица американският президент Доналд Тръмп разписа закона за военния бюджет на САЩ за 2020 г., с който се налагат санкции на компании, замесени в осъществяването на руските проекти за газопроводи "Северен поток 2" и "Турски поток", на което Москва се закани да отговори със съответните мерки.

Сайтът Нюз.бг напомня, че България също може да бъде засегната, защото "Балкански поток" реално е втора тръба на турския газопровод, по която ще влизат в България над 19 млрд. куб. м природен газ на година. Над 12 млрд. куб. м газ обаче ще излизат директно от България към Сърбия. Останалото количество ще остава в страната както за вътрешно потребление, така и за захранване на планирания от българското правителство газов хъб "Балкан", от който да се доставя гориво в Централна и Източна Европа.

Диверсифицирането на газовите доставки бе една от основните теми при разговорите на премиера Борисов с американския президент Доналд Тръмп.

В края на ноември при срещата им във Вашингтон Тръмп е искал от България да прекрати постепенно доставките на руски природен газ и да го замени с втечнен газ от САЩ, който да бъде доставян през терминал в гръцкото пристанище Александруполис.

"Обясних, че не ние сме толкова зависими от Русия, а всъщност тя е зависима от Европа, защото ние плащаме евро и долари за газа. Без тях няма да имат приходи", разказа Борисов след срещата си с Доналд Тръмп. "Мисля, че максимално съм защитил интересите на България", обобщи тогава Бойко Борисов.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе