Извънредни новини

Щатите обърнаха вота във ФИФА

Щатите обърнаха вота във ФИФА

За новия президент на ФИФА Джани Инфантино динамичната среда, в която предстои да се потопи, едва ли е невиждано предизвикателство. Швейцарецът от италиански произход, за когото се твърди, че е един "юрист в света на футбола", сам е ръководил част от промените във футбола напоследък. Именно досегашният генсек на УЕФА въведе разширяването на европейските първенства от 16 на 24 отбора. И по информация от Нион е човекът, изработил в детайли схемата на финансовия феърплей. Но ако досега е оказвал влияние върху футбола, оставайки в сянка, занапред ще е под прожекторите.

На практика Инфантино спечели от съдебните атаки срещу Мишел Платини. Той се кандидатира заради него и дори беше обещал, че ако Мишел бъде реабилитиран, ще се оттегли. Успехът на новия бос спокойно може да се определи и като частична реабилитация на французина, защото консолидира европейската федерация и запази влиянието й. Спазен беше и принципът за бос на ФИФА да се избира човек с натрупан опит във висшата футболна администрация. Засега Инфантино остава президент до май 2019 г., като на практика ще довърши мандата на Сеп Блатер. Самият Сеп беше видимо радостен от резултатите: "Сърдечно и топло поздравявам Джани Инфантино, който е от моя кантон. В миналото сме се виждали по празниците, пили сме заедно вино и съм му давал съвети. С неговия опит, познания, стратегически и дипломатически навици той притежава качествата да продължи моята дейност и да стабилизира отново ФИФА."

Новият президент спечели, след като се ангажира с 2 сериозни обещания: повече пари за националните и континенталните федерации от приходите на ФИФА от световните първенства, както и увеличение на броя на финалистите на 40. Не по-малка роля има и друг фактор: според "Супер спорт", дял в победата има активното лобиране на САЩ. А президентът на американската федерация Сунил Гулати беше откровен: "Вечерта преди конгреса казахме на Джани, че ще подкрепим принц Али, но го уверихме, че ако се наложи, ще застанем до него." И на втория вот така повечето от важните гласове от Северна и Централна Америка, които в първото гласуване се бяха разпилели, се концентрираха към Инфантино. Заедно с ключови гласове от Азия, които първоначално бяха подкрепили принц Али. "След съдебните разследвания, с това лобиране САЩ отново доказаха, че са ангажирани с кризата във ФИФА", обобщава "Супер Спорт".

Макар мнозина да смятат, че изборът му е триумф на консерваторите, и че в голяма степен ФИФА ще остане непокътната, други опонират, че швейцарецът мечтае за идеалната финансова система във футбола. След като неговата заплата оттук-нататък ще е публично известна, той спокойно може да изсветли и парите около трансферите - както заплатите на играчите, така и бонусите по веригата, твърдят те. Инфантино се смята и за радетел на техническите новости, което е добра новина за тези, които настояват за въвеждане на видеоповторенията при спорни ситуации.

Един от първите ангажименти на новия бос е да се срещне със спонсорите и рекламодателите, които бяха започнали да се отдръпват, за да "върне вярата им във футбола и във ФИФА". "Убеден съм, че започва нова ера, заяви Инфантино. - Ще възстановим имиджа и уважението към нас и всички ще ни поздравят."

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе