Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Спорт

Схипърс и Ръдърфорд са №1 в Европа за 2015-а

Схипърс и Ръдърфорд са №1 в Европа за 2015-а


Световните шампиони от Пекин 2015 Дафне Схипърс (Хол - 200 м) и Грег Ръдърфорд (Вбр - скок на дължина) бяха избрани за най-добри Атлет и Атлетка на Европа за 2015-а година. Те получиха най-много гласове от вота в социалните мрежи в който участваха фенове, журналисти, атлетически специалинси, федерациите членки на Европейската атлетика и борда на ЕА. В гласуването тази година са се включили над 80 000 души.

Схипърс и Ръдърфорд получиха признанието и кристалните си призове по време на бляскавата церемония, която се проведе в събота вечер в сградата на Швейцарския технологичен център в Лозана. Специални гости на церемонията бяха президентът на Международната федерация по лека атлетика (ИААФ) Сър Себастиан Коу и неговия първи вице Сергей Бубка, както и Патрик Хики, президент на Европейските олимпийски комитети.

Коу награди лично Ръдърфорд, а призът на Схипърс връчи президентът на Европейската атлетика Свен Арне Хансен, който бе домакин на Галата.

Схипърс направи големия си удар на световното в Пекин през август, където спечели титлата на 200 м с 21,63 сек, което е трети резултат в историята. Останалите претендентки за първото място при дамите в Лозана бяха световната рекордьорка в хвърлянето на чук Анита Влодарчик (Пол) и Джесика Енис (Вбр) – златна медалистка на седмобой.
При мъжете Ръдърфорд изпревари на Галата световния шампион на 5000 м и 10 000 м Мо Фара (Вбр) и златният медалист от Пекин на 110 м с пр. Сергей Шубенков (Рус). Ръдърфорд надскочи всички в скока на дължина на световното първенство в Пекин.

Първият вицепрезидент на Европейската атлетика Добромир Карамаринов връчи на Галата приза за Изгряваща звезда при мъжете на Конрад Буковиечки (Пол), който през 2015-а стана световен рекордьор за световен рекордьор за юноши в тласкането на гюле в зала и европейски шампион за юноши. При жените Изгряваща звезда за 2015-а е Ноеми Збьорен (Швейц) – европейска шампионка на 100 м с пр. за девойки под 23 г. Тя получи отличието си от президента на швейцарската федерация по лека атлетика Кристоф Зайлер.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе