Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Шефът на „Подкрепа“: Прокопиев натискаше за продажбата на EВН

Шефът на „Подкрепа“: Прокопиев натискаше за продажбата на EВН

Разградският бизнесмен Иво Прокопиев карал участниците в Тристранката да одобрят сделката за приватизацията на ЕВН и лично внесъл предложението за обсъждане на съвета, пише Монитор, позовавайки се на президента на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов. Той самият по време на Националния съвет за тристранно сътрудничество е настоявал продажбата да стане прозрачно - на пазарен принцип през Българската фондова борса.

„Тогава не знаех, че единият от посредниците е фирма на Иво Прокопиев. По-късно разбрах това нещо от медийни публикации“, разкри Манолов. Според него това е една от причините 33% от държавния дял на „ЕВН България“ да се продаде на много по-ниска цена от реалната им себестойност.

Прокопиев имаше силно влияние на Българската фондова борса. Но това го установих по-късно, по време на тристранния съвет тези неща не ми бяха известни“, уточни Манолов пред съда. Президентът на КТ „Подкрепа“ потвърди, че приходите от продажбата на трите ЕРП-та по настояване на бившия финансов министър Симеон Дянков са постъпили под формата на дивидент в държавния бюджет, а не в Сребърния фонд, като по този начин е ощетена пенсионната система на страната.

Манолов е поредният свидетел, който потвърди в показанията си, че подсъдимият олигарх Иво Прокопиев е лобирал пред Националния съвет за тристранно сътрудничество да се продадат остатъчните дялове в ЕРП-тата с мотив, че държавата не е добър стопанин. Под негов натиск е било взето и решение 33-те процента държавно участие да се продадат като част от пакета антикризисни мерки, лансирани по онова време от вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков и известни като „постната пица“.

Показания по делото даде и бившият зам.-председател на Комисията за финансов надзор Димана Ранкова. Тя потвърди пред спецсъда, че са констатирани сериозни нарушения в проспекта по сделката за покупката на 33% от държавния дял на „ЕВН България“, изготвен от финансовия посредник на разградския олигарх Иво Прокопиев „Булброкърс“. Ранкова си спомни, че в края на 2011 г. е имало писмо от Емил Караниколов, който сега е министър на икономиката, а тогава е бил шеф на Агенцията за приватизация, че има съществени пропуски в проспекта и те трябва да бъдат отстранени, за да бъде пуснат. Въпреки това по настояване на Симеон Дянков проспектът бил одобрен от КФН и обявен на закрит аукцион от Българската фондова борса в края на декември 2011 г.

Подсъдими по делото заедно с разградския бизнесмен Иво Прокопиев, са още Симеон Дянков, бившият икономически министър Трайчо Трайков и трима служители на Прокопиев в дружеството „Булброкърс“ – Петър Василев, Любомир Евстатиев и Радослав Рачев.  Шестимата са обвинени, че са участвали в продажбата на 1/3 от акциите на „ЕВН България“ на занижени цени, с което са нанесли вреди за близо 28 млн. лева на държавата.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе