Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

ОБЗОР: Шефът на НСО подаде оставка, става консул

ОБЗОР: Шефът на НСО подаде оставка, става консул

Директорът на Националната служба за охрана (НСО) генерал Ангел Антонов подаде молба за напускане и вече се стяга за консул в Санкт Петербург. Оставката му е приета от правителството и предстои той да бъде освободен с указ на президента и изпратен на новия си пост. "Много ми е обидно от обвиненията, които ме заляха в последните месеци", сподели пред bTV ген. Ангел Антонов. На този етап той отказва друг коментар, тъй като до издаването на президентския указ продължава да оглавява НСО. Антонов заяви, че ще изчака да приключи проверката на Военно-окръжната прокуратура, която тече в службата, а причината за напускането му е преминаването на друга работа –дипломатическа мисия.

Разследването срещу него започна през последния месец, а прокуратурата проверява НСО от ноември.
Единият от сигналите, по който Антонов е разпитван, е за лов в стопанството на резиденция „Кричим", като излетите били маскирани като командировки. Дни, след като новината гръмна в медиите, кметът на Стамболийски Георги Мараджиев повдигна въпроса за стопанисването на двореца, който се намира на територията на общината. Още при встъпването си в длъжност Мараджиев поиска ловната хижа на Фердинанд да бъде предоставена на Стамболийски и да бъде отворена за туристи. Резиденцията е истинска перла. Тя разполага с уникален парк от 1400 дка лонгозна гора и около 300 дка декоративен парк с редки видове. Тук е най-големият развъдник на елена лопатар. В момента има над 200 елена и много сърни.

Другото нарушение на Антонов, за което е проверяван, е защото негов роднина е засечен да кара автомобил, предоставен на НСО за тест драйв.

Преди да оглави службата за охрана Ангел Антонов направи солидна кариера в МВР. Той беше шеф на две главни дирекции във вътрешното ведомство по времето на ГЕРБ, а през 2010 година пое "Криминална полиция".
Антонов беше назначен за шеф на НСО от президента Росен Плевнелиев по предложение на правителството през 2014 година.

Месеци след идването на Румен Радев на "Дондуков" 2 обаче се заговори, че между новия държавен глава и охранител №1 има напрежение. Наскоро се появи и слух, че Антонов е хвърлил оставка, но тогава това се оказа медийна партенка.

Президентът Румен Радев пък се оплака миналата седмица, че с последните законови промени службата от пряко подчинена на държавния глава, е станала служба към него и той вече има по-малко правомощия. Президентът може само да назначава началника след съгласуване с Министерски съвет, да утвърждава щата и да удостоява с висше офицерско звание.

* * * * *

Полицай от Пловдив
фаворит за поста

Пловдивски полицай с дългогодишен опит е фаворит за наследник на Ангел Антонов в Националната служба за охрана. В най-скоро време се очаква президентът Румен Радев да назначи на отговорната длъжност зам.-директора на националната полиция Тодор Гребенаров, пише Марица.бг. Главен комисар Гребенаров в продължение на 9 години бе начело на "Охранителна полиция" в Пловдив, като работата му го изпращаше в най-горещите точки - протести, сблъсъци между футболни хулигани, бунтовете в Катуница. В средата на 2013 година той пое за няколко месеца ръководството на Областната дирекция на полицията. Този пост се оказа трамплин за бившия армейски офицер и скоро след това той пое ръководството на Националната полиция.

На 3 юли 2014 г. със заповед на тогавашния МВР шеф Цветлин Йовчев Тодор Гребенаров бе назначен за директор на новосъздадената Главна дирекция „Охранителна полиция". В момента той е зам.-шеф на Националната полиция.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе