Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Проектът за Северозападна България готов до края на 2013г.

Проектът за Северозападна България готов до края на 2013г.

София. Пилотният проект на споразумение за развитие на Северозападна България трябва да бъде готов до края на годината. Това стана ясно на първата среща между областните управители от региона и представители на управляващите органи на оперативните програми. Срещата бе организирана от вицепремиера Зинаида Златанова, като на нея се представи проект на стратегия на Софийския университет.

Идеята на споразумението е да се насочат пари към региона, както от оперативните програми в следващия програмен период, така и да се подпомогне бизнесът да инвестират там, за да се преодолее изоставането на региона.

Областните управители от Северозападния регион дойдоха с нагласата най-вече за инфраструктурни проекти. Анатолий Младенов от Монтана даде за пример проект за изграждането на панорамен път Видин-Оряхово като пътна артерия, която обслужва целия регион.

Експертът Добринка Кръстева обясни, че в стратегията трябва да се включат всички големи проекти, които са планирани за следващите седем години. „В тази стратегия не е необходимо да са само инвестициите от ЕС. Ние за тези инвестиции си имаме оперативни програми. Можете да планирате наистина отдолу нагоре всички инвестиции, които предвиждаме", посочи тя.

Важно е стратегията да бъде готова до края на годината, за да може парите по отделните оперативни програми да бъдат заделени предварително. „Заделят се средства и ресурси, които, ако вие не се справяте, те ще бъдат загубени, защото ги отделяме от цялата останала страна и ще ги инвестираме в този регион", каза вицепремиерът Зинаида Златанова.

Областният управител на Враца Венцислав Василев призна, че има сериозни очаквания. Ще видим каква ще е реалността накрая, защото винаги апетитът е повече от възможностите, каза той и допълни, че не липсва апетит за проекти и тяхната реализация.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе