Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Спорт

Семейството на Панчо го спонсорира за Рио

Семейството на Панчо го спонсорира за Рио

Българският фехтувач шокира света с обрата над шампиона на планетата

Българският фехтувач Панчо Пасков шокира световния спорт с победата си в първи кръг на олимпиадата в Рио над водачът в ранглистата и настоящ световен шампион Алексей Екименко. Това със сигурност бе една от най-големите изненади изобщо на Игрите. На осминафинала обаче нашето момче загуби от световният шампион в отборната надпревара за 2014 г. Матиас Сабо (Гер) с 6:15. Въпреки това той остави впечатлението на голям боец с гарантирано бъдеще в сабята.

Подкрепа за Панчо в залата му даваха неговите родители и сестра му, както и шефката на федерацията Величка Христева. Както ни зарадва в Рио Панчо така можеше и да гледа олимпиадата от дома си в София. Третокурсникът по "Стоматология" спечели квота в последния момент в Прага. В нейната основа обаче са родителите му, които му поемат разноските по тренировки и лагери, за да може той да учи на спокойствие и да тренира. "Мама и татко са най-големия ми спонсор", разкрива Панчо. "Те ми плащат таксата в клуба, купуват ми екипировка, плащат ми състезанията в чужбина", продължава той. Федерацията му помага за квалификацията в Прага с 2500 евро, колкото са горе долу джобните на англичанина Джейм Хънибоун, който бие на финала в Прага и за когото фехтовката е работа и получава заплата за това. Сред любимите му спаринги са тези с легендата Васил Етрополски, който при всяко връщане в България намира време да потренира съвместно с Панчо и да му даде ценни съвети и да коригира грешките му.

Златен медалист стана унгарецът Арон Сигали, който на финала дублира титлата си от Лондон 2012 срещу американеца Дарил Хомер с 15:8.

Пасков: Опитах да забравя успеха над Якименко

След края на участието си в Рио хитът за България в състезанията по фехтовка Панчо Пасков бе откровен пред журналистите.

- Панчо как ще коментираш загубата на осминафинала?
- За съжаление - загубата си е загуба. Нищо не може да се каже.
- Германецът толкова ли бе по-добър от теб?
- Фактът, че ме е победил и то убедително означава, че наистина е бил по-силен от мен. Опитахме да намерим правилната тактика и да се абстрахирам от предния бой и да се концентрирам изцяло върху този. Бях концентриран, но тепърва ще видим къде е бил проблема.
- Доволен ли си от дебюта си на Олимпиада? Ние лично ти благодарим за това което направи.
- И аз ви благодаря. Доволен съм, но още мисля за загубата. Цялата идея на тази олимпиада бе вдигаме нивото. Трябва много упоритост и постоянство и да гледаме напред.
- Участието ти тук в Рио добра основа ли е според теб?
- С треньора ми си говорихме, че олимпиадата в Рио дойде много рано в моята кариера. Надявам се тази добра основа от тук да е достатъчна, за да градим върху нея, да подобряваме играта и да правим все по-добри успехи за бъдеще.
- Каква бе реакцията на колегите ти, когато отстрани на старта световния шампион Якименко?
- Всички ме поздравиха, защото той бе основен претендент за първото място. Аз обаче опитах бързо да забравя тези похвали и да се концентрирам върху следващия бой. Знаех, че състезанието не е приключило. Ако тръгнех да се радвам предварително всичко щеше да приключи много бързо.
- А дали емоциите от победата над Екименко ти попречиха срещу Сабо?
- Не знам. Мисля че не. Точно това се бях концентрирал, за да не ми повлияе по никакъв начин, но тепърва ще анализираме. Може би ми е повлияла. Ще видим.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе