Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Новата програма за развитие на селските райони готова до края на годината

Новата програма за развитие на селските райони готова до края на годината

София. „Новата Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) трябва да е изцяло готова до края на годината". Това съобщи зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев. Той бе на среща в Министерски съвет с Пламен Орешарски и представители на граждански и неправителствени организации.

Програмата няма да бъде представена на части, няма да бъдат пуснати и финансовите параметри на отделните мерки, обясни още Гечев. „Програмата ще бъде пусната на равен старт на всички едновременно, тогава, когато е на 100% готова", продължи той.

До май 2014 година трябва да бъдат извършени първите проекти по ПРСР. „Първата мярка, която ще бъде предприета, ще е мярката за млад фермер, която е насочена към облекчаване на младите земеделци на възраст между 29 и 35 години", каза зам-министърът. И увери, че най-вероятно младите фермери ще получават допълнителни средства с около 10% над сегашните.

Животновъдство, зеленчукопроизводство, трайни насаждения, биоземеделие и подпомагане на малките ферми, ще бъдат основните точки от програмата за развитие на селските райони. „Не трябва да произвеждаме само суровини, а да търсим и пазари на готовите продукти", отбеляза Гечев. И продължи с това, че трябва да спре нерегламентираният внос на продукти от чужд произход. Той бе категоричен, че така ще се даде шанс на българските производители.

„Много щеше да е лесно на цялото министерство и на всички, които пишат новата програма, ако имахме единна стратегия за селското стопанство", допълни Явор Гечев.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе