Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Съветът при Радев без обща позиция

Съветът при Радев без обща позиция

Без обща позиция приключи заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност при президента Румен Радев. Темата бе мерки за борба с корупцията по високите етажи на властта. Предложеният от Радев проект за решение не бил предварително раздаден, участниците в съвета на момента трябвало да го обсъдят и приемат. Така съгласие не било постигнато. Подкрепила го единствено Корнелия Нинова.

ГЕРБ: Декларацията на Радев съдържаше внушения

„Предложеният проект за решение получихме в момента на заседанието. Нещо, като решение, което трябва да се обсъди в момента и да се приеме задължително. Тази практика на работа на КСНС беше изключително изненадваща за мен като участник за първи път в КСНС“, коментира
след продължилото 3 часа и половина заседание председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова.

ВИЖ ОЩЕ: Партийни искри преди съвета при президента (ОБНОВЕНА)

Показали сме политическа воля и морал за борба с корупцията, но декларацията на президента съдържаше внушения, които не кореспондират с реалностите, продължи Дариткова. По думите й предложенията по-скоро отговарят на нечии политически интереси.

ВИЖ ОЩЕ: Волен: КСНС приключи без общо мнение

„Ще припомня, че самият член на „БСП за България“ г-н Янков е казал, че президентът е свикал КСНС по поръчение на Корнелия Нинова. Дори г-жа Нинова накрая гласува да не излезем с общо становище. Подложихме на решение това дали да имаме общо становище и всички гласуваха да нямаме такова“, допълни д-р Дариткова, цитирана от "Фокус". По думите й повечето от абзаците на проекторешението повтаряли предходното становище КСНС - от предишното заседание, посветено на мерките за борба с корупцията. Днес общо било намерението да се анализира дейността на КПКОНПИ.

Нинова: Бях свидетел на бранене на статуквото със зъби и нокти

Заседанието завърши без резултат, без постигане на съгласие, заяви и лидерът на БСП Корнелия Нинова. В декларацията, предложена от президента Румен Радев, пишеше, че корупцията е огромен проблем, че държавата бездейства, но всичко това бе отхвърлено от премиера и управляващите, каза Нинова. И допълни, че тя единствена подкрепила предложения от Радев документ.

ВИЖ ОЩЕ: Нинова иска нов антикорупционен закон

Бях свидетел на бранене на статуквото със зъби и нокти, на кръгова отбрана - медиите са виновни, тези, които изнасят информация са виновни, каза още Нинова. И допълни: "Нашата позиция е промяна на цялото това статукво - искаме нови лица, пълна сила на действие на европейската прокуратура в България".

Трите предложения на Нинова - за нов антикорупционен закон, 15 независими от партиите борци с корупцията и контрол над действията на главния прокурор, не били приети.

 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе