Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Парламентът се съобрази с ветото на президента за промените в Закона за приватизация

Парламентът се съобрази с ветото на президента за промените в Закона за приватизация

Депутатите подкрепиха ветото на президента върху текстове от Закона за приватизация и следприватизационен контрол, приети от Народното събрание на 18 юли 2018 г. При гласуването на закона в зала 185 депутати бяха против, а двама се въздържаха. С това законът беше върнат за ново гласуване. След това депутатите отмениха оспорените текстове от закона - параграфи 3 и 4. С параграф 3 се ограничаваше срокът на специфични задължения на купувачите по приватизационни договори в рамките на 5 години. С параграф 4 това ново правило щеше да важи и за вече сключени приватизационни договори.

В рамките на дебатите по ветото депутати от ГЕРБ, БСП и Обединените патриоти си размениха обвинения за лобизъм и връзки с олигархията. Повдигнат беше и въпросът за отговорността за приватизацията.

Румен Гечев от БСП заяви, че оспорените текстове са облагодетелствали не само една фирма и ако не се извадят от закона, на българската държава ще бъдат нанесени загуби в стотици милиони левове. Тук не става въпрос за спасяването на редник Райън, а за спасяването на генерал Борисов, коментира той и допълни, че е правилно решението да се жертва един редник, за да се спаси генерала. А ние от БСП не спасяваме никого, ние заедно с президента защитаваме обществения интерес, коментира още той. Валери Жаблянов от БСП попита управляващото мнозинство дали управлява или е в опозиция и им препоръча да внесат ред в законодателните си инициативи и да не си сменят мнението през половин час.

От Обединените патриоти заявиха, че са удовлетворени от ветото на президента.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов призова да се прекрати дебата, защото всички са на едно мнение - в подкрепа на ветото. Колеги в БСП, направете всичко възможно заедно да намалим напрежението и противопоставянето, обърна се към левицата той. Бъдете спокойни, парламентарното мнозинство е стабилно, имаме четиригодишен хоризонт за това правителство, каза Цветанов и благодари за "толерантността, която проявяват в немалко от случаите" ДПС, "Воля" и независими депутати.

Цветанов заяви, че като се говори за приватизацията, трябва да е ясно, че политическите сили в дясно на залата не са участвали в нея. Тук има хора, които управляваха, когато фалира банковият сектор, посочи той. А по въпроса за лобизма Цветанов даде пример с това, че след като е било ясно, че ще управлява ГЕРБ, служебният кабинет, назначен от президента, е взел решение за инвестиционен разход за самолети. Цветанов призова Гечев да спре да праща емисари към премиера и към финансовия министър, за да бъде избран за представител на България в Черноморска банка за търговия и развитие в Солун.

"Не съм пращал никакви емисари никъде, но разбирам, че някои хора са си изгубили нервите, което ще рече, че моето изказване ви е раздвижило много сериозно", отговори Гечев. По отношение на банковата система той заяви, че от ГЕРБ са припознали финансовия екип на правителството на Жан Виденов - избрали са за шеф на БНБ зам.-министъра на финансите на правителството на Виденов Димитър Радев, преизбрали са Димитър Костов за шеф на надзора на БНБ, а той е бил министър на финансите в правителството на Виденов.

С едната ръка създавате антикорупционни органи, а с другата пишете закони, с които залагате корупцията, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. Днес вие се сбихте кой за кой олигарх да лобира повече, обърна се тя към Обединените патриоти. Нинова призова депутатите не просто да се поправя грешка след грешка, а да се преосмисли моделът, който е довел до това българите да изчезват, страната да е най-бедната в Европа. Имате август месец, мислете за тази оферта - промяна на модела, а не поправяне на грешките, призова тя.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе