Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Георги Първанов иска съгласие с Македония по Илинденско-Преображенското въстание

Георги Първанов иска съгласие с Македония по Илинденско-Преображенското въстание

Много е важно да се постигне съгласието по ключови въпроси като Илинденско-Преображенското въстание, заяви днес Георги Първанов, президент на България в периода 2002-2010 година и основател на АБВ на дискусия на тема: „Развитието на отношенията между Р България и Р Македония и предложения за мерки в защита на националните интереси на страната ни".

„Трябва да докажем, че имаме обща история с Македония и да я дефинираме", обяви той. „Междудисциплинарната комисия по Договора с Македония има много работа, дали ще я свърши не знам", коментира Георги Първанов. „Опасявам се, че нещата няма да приключат след референдума в края на месеца. Името Илинденска Македония не мина не заради нашите власти и дипломация, напротив външният министър приветства името, а заради гръцката съпротива", обясни той. „От дистанцията на краткото време твърдя, че Илинденска Македония не мина, но е в основата на тяхната политика за утвърждаване на македонска идентичност", заяви Георги Първанов. „Останала ни е ролята на страж на „опожарената територия" на миналото по македонския въпрос", каза още той.

В речта си в европарламента македонският премиер Зоран Заев, когато изброяваше етносите в мултиетническото македонско общество, за първи път спомена и българите, след македонци, албанци, шиптъри, роми, каза още Георги Първанов. „Умереният натиск на някои фактори в България в последната година дава резултат. На 1 и 2 август миналата година, когато полагаха цветя на паметника на Гоце Делчев, ние българите отсъствахме", заяви той.

„Винаги съм отстоявал тезата, че македонският и българският народ са най-близки", обяви Георги Първанов. „Трябва да изграждаме отношение малко по-различно мотивирани от тези, които виждаме в момента", посочи той. „Новото сближение е евроатлантически мотивирано. То не произлиза от осъзнато етническо родство в миналото", обясни Първанов. „Оценявам позитивно това, което се случи през последната малко повече от година. Договорът с Македония е продукт на усилията на дипломатите, политиците, експертите от няколко правителства. Това без съмнение е добра стъпка, ще бъде грешно, ако го отречем", каза още той.

Основното ни настояване е ясно да се дефинира в Договора за добросъседство с Македония понятието обща история, от гледна точка на науката и на истинността, каза от своя страна председателят на АБВ Румен Петков. „Имахме среща с премиера, с представители на МВнР и на мултидисциплинарната комисия по Договора с Македония", посочи той. „Поставили сме много ясно безпокойството си от мълчанието на институциите ни по въпроса за името на Македония - за Илинденска и Северна Македония, както и за грубото погазване на историческата истина", заяви Румен Петков.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе