Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

БСП отричат да са саботирали парламента, кворумът бил задача на управляващите

БСП отричат да са саботирали парламента, кворумът бил задача на управляващите

За пореден път се видя, че това Народно събрание е изпразнено от съдържание. Позиция на Борисов е - че да се осигури кворум за работата на парламента е отговорност на управляващото мнозинство. Но ГЕРБ не успяха да се съберат, за да заработи НС. Това заяви секретарят на ПГ на „БСП за България" Филип Попов след проваленият опит за осигуряване на кворум за работа на парламента и разпускането на депутатите, съобщиха от пресцентъра на партията.

Той подчерта, че в залата е имало народни представители от всички парламентарни групи, но е очевидно - ГЕРБ и ОП не могат да осигурят мнозинство за работа на парламента. Социалистът припомни, че на 17.07.2014г. Бойко Борисов заявява: „Аз ще дойда в парламента, за да направим кворум и да гласуваме оставките на правителството на Орешарски". Той подчерта, че сега нещата стоят по същия начин. „БСП за България" е при хората и в парламента, но задължение на управляващите е да си осигурят кворума. За нас този парламент е изпразнен от съдържание. Ние сме тук, работим по важните законопроекти, по бюджета, но всеки да си поема задълженията и отговорността. Да бъдат така любезни, да си осигурят кворума, за да работи НС", заяви Филип Попов.

Това не е саботаж. ГЕРБ са тези, които направиха гафа. Длъжни са да си осигурят кворум, за да върви работата на парламента, заяви народният представител от „БСП за България" Александър Симов.

„ГЕРБ още от 2013 година насам твърдят, че осигуряването на кворум е работа на мнозинството. Аз разбирам, че сегашното управление действа на принципа: „Като се издъниш, обвини БСП". В този случай това просто не работи. Те си имат достатъчно депутати да си направят кворум, очевидно част от тях не си бяха направили труда да дойдат до зала", коментира Симов.

Той подчерта, че голяма част от депутатите на левицата не са били в зала, защото са на срещи с избиратели из страната, а лидерът на партията Корнелия Нинова ще се среща с европейски посланици, на които трябва да представи изработената от БСП „Визия за България".

„Ние имаме с какво да се занимаваме. Тези, които нямаме срещи, бяхме тук в зала, но пак ще повторя, че ГЕРБ решиха да си починат", допълни Симов, визирайки липсващите депутати от управляващите, които са в командировка.

На въпрос дали народните представители от опозицията ще се регистрират в началото на утрешното пленарно заседание, той отговори: „Нека да видя дали ГЕРБ ще решат да се разходят до зала. Няма ние да осигуряваме техния кворум. Следваме техния принцип".

Лаконични в коментара си бяха от ДПС. „Кворумът в това Народно събрание не е работа на опозицията. Това е цитат, а не мое твърдение", каза лидерът на партията Мустафа Карадайъ.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе