Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Политика

Русия заплаши Полша заради нашите МиГ

Русия заплаши Полша заради нашите МиГ

След споразумението между Ненчев и Шемоняк

Забранява друг да прави ремонт, иска по Е1 050 650 евро за всеки от 14-те двигатели

Русия заплаши да санкционира Полша, ако пристъпи към ремонт на нашите самолети МиГ-29. Това става ясно от писмо, изпратено до председателя на Комисията по отбрана ген. Михо Михов от генералния директор на компанията производител на машините - АО "РСК МиГ" Сергей Коротков. То е изпратено на 16 септември и заведено вчера в деловодството на НС. По спешност ген. Михов е разпоредил писмото да се препрати до министъра на отбраната Николай Ненчев.

"Руската страна не е предоставяла на Полша лиценз и актуализирана техническа документация за изпълнение на ремонтни работи на двигателите на тези самолети. Това означава, че ако се извърши подобен ремонт на българските МиГ, "РСК МиГ" ще преустанови по-нататъшното изпълнение на договорните отношения по поддръжката и експлоатацията на самолетите ни", се казва в писмото, с копие от което "Стандарт" разполага. То идва две седмици, след като Ненчев подписа с полския си колега Томаш Шемоняк споразумение за ремонт на родните МиГ.

Освен всичко друго Полша няма право да използва резервните части за трети страни, тъй като това ще бъде нарушение на международното право и ще стане основание да се спре доставката на такива части и за Полша, твърди Сергей Кортоков.
За пръв път става ясна цената, която руската компания ни предлага, за да извърши ремонт - по 1 050 650 евро за всеки от 14-те двигателя. До този момент стойността бе държана в тайна и военният министър Ненчев категорично отказваше да я съобщи. В интервю за "Стандарт" той съобщи, че поляците ни предлагат значително по-изгодни условия. По време на изслушване в

Комисията по отбрана е уточнил, че става дума за 30% по-ниска цена.
На 2 октомври, петък, Михо Михов свиква заседание на комисията, на която да обсъди писмото.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе