Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Спорт

Розберг спечели в дебюта на Баку

Розберг спечели в дебюта на Баку

Хамилтън отново скочи на правилата в радиовръзката

Пилотът на "Мерцедес" Нико Розберг спечели първото в историята Гран при на Европа, което се проведе в Баку. На пистата в Азербайджан германецът нямаше абсолютно никакви проблеми да грабне победата, след като направи добър старт и запази лидерската си позиция до края. Пилотът на "Ферари" Себастиян Фетел пък показа, че "Скудерия" не са се предали и финишира втори. Трети бе изправеният до стената състезател на "Форс Индия" Серхио Перес. Мексиканецът направи силна квалификация в събота и даде второ време, но заради сменена скоростна кутия бе наказан с пет позиции назад на стартовата решетка. Той обаче направи много силно състезание и заслужено се добра до почетната стълбичка. Перес изпревари в последната обиколка другият пилот на "Ферари" Кими Райконен.

Но опитният финландец влезе с по-висока от разрешената линия в питлейна и задържа скоростта доста дълго, което му коства пет секунди наказание. Дори да бе задържал третата си позиция до края, нямаше да се качи на подиума, тъй като Перес пазеше около 15 обиколки дистанция не повече от 3 сек. между двамата.

Финиширалият на пето място пилот на "Мерцедес" Люис Хамилтън пък отново остана изключително разочарован. Той имаше проблем с настройките на двигателя и не можа да развие максимална скорост. Но когато попита хората от екипа му къде е проблемът, те го отрязаха. "Съжалявам, Люис. Забранено ни е!", получи като отговор трикратният световен шампион. "Това е невероятно. На всеки пет секунди поглеждам към екрана, за да търся и опитвам нова и нова настройка. Но не се получава. Ще ви казвам имена на селекта, а вие ми отговаряйте поне с да и не дали съм близо", нервно каза Хамилтън. "Много съжалявам, Люис, това са правилата, оправяй се", получи като отговор.

Баку ще спаси Ф1, смята Тото Волф

Шефът на "Мерцедес" Тото Волф остана приятно изненадан от самата писта в Баку и цялата организация на азербайджанците. Според него точно от такава писта се нуждае Формула 1.

"Трябва да има точно такива писти - с високи скорости и агресивни завои. Това, е което Формула 1 чакаше. Това търсеше. Сега със сигурност ще има още един уикенд от календара, който феновете ще чакат с много интерес. Може би не всички пилоти харесват пистата, но това е защото е много бърза. И малко невнимание може да коства много на състезателите. Но пък те какво очакват - паркинг на супермаркет и да въртиш където искаш дори и да сбъркаш пак да се върнеш невредим. Не! - Баку е перфектната писта за зрителите и за тези пилоти, които търсят динамиката и адреналина", заяви Волф.

Наистина вълнуващо състезание
Нико Розберг

Това е невероятен ден и невероятен уикенд - грандиозно е. В квалификациите всичко се получи по страхотен начин, а на състезанието просто довърших започнатото. Не ми се говори за това кой ще стане шампион. Искам просто да се насладя на победата с моя екип.

Очаквах кола за сигурност
Себастиан Фетел

Това е първият път в Баку и не знаех какво да очаквам, но това е голяма писта. Всичко е невероятно. Свършихме страхотна работа, имахме проблеми в петък, но да видим къде се намираме сега е голямо удовлетворение. Баку ни изненада много приятно. Да ви призная много хора загубиха пари. Доста залози изгърмяха, тъй като всеки слагаше, че ще излезе кола за сигурност. Най-вече заради високата скорост, с която се влиза в завоите и тесния участък при замъка (7,5 м). Радвам се все пак, че нямаше проблеми и катастрофи. Да си призная и аз бях заложил, че ще има кола за сигурност, но загубих.

Момчетата свършиха фантастична работа
Серхио Перес

Знаех, че в събота, когато се блъснах в стената, изпускам най-големия си шанс. За което бях много бесен на себе си. Но хората в бокса свършиха чудесна работа и ето ме тук на третото място. Аз се борих с Кими до края, въпреки че знаех за наказанието му. Знаех, че подиума ми е гарантиран. Но имах възможност да го изпреваря без много рискове и го направих. От което изпитах огромно удоволствие.

Формула 1, Гран при на Европа, писта "Баку" (51 об. по 6.003 км)

1. Розберг (Гер) "Мерцедес" 1:32:52.366 ч.
2. Фетел (Гер) "Ферари" +16.696 сек.
3. Перес (Мек) "Форс Индия" +25.241
4. Райконен (Фин) "Ферари" +33.102
5. Хамилтън (Вбр) "Мерцедес" +56.335
6. Ботас (Фин) "Уилямс" +60.886
7. Рикардо (Австр) "Ред Бул" +69.229
8. Верстапен (Хол) "Ред Бул" +70.696
9. Хюлкенберг (Гер) "Форс Индия" +77.708
10. Маса (Браз) "Уилямс" +85.375
11. Бътън (Вбр) "Макларън" +104.817
12. Насър (Браз) "Заубер" +1 об.
13. Грожан (Швей) "Хаас" +1 об.
14. Магнусен (Дан) "Рено" +1 об.
15. Палмър (Авс) "Рено" +1 об.
16. Гутиерес (Мекс) "Хаас" +1 об.
17. Ериксон (Шве) "Заубер" +1 об.
18. Харянто (Индо) "Менър" +2 об.

Отпаднали: Квят "Торо Росо" 6 об., Сайнц-младши "Торо Росо" 31 об., Верлайн "Менър" 39 об., Алонсо "Макларън" 42 об.

Класиране при пилотите: Розберг 141, Хамилтън 117, Фетел 96, Райконен 81, Рикардо 78, Верстапен 54, Ботас 52, Перес 39, Маса 38, Квят 22, Грожан 22, Хюлкенберг 20, Алонсо 18, Сайнц-младши 18, Магнусен 6, Бътън 5, Вандоорн 1

Класиране при конструкторите: "Мерцедес" 258, "Ферари" 171, "Ред Бул" 140, "Уилямс" 90, "Форс Индия" 59, "Торо Росо" 32, "Макларън" 24, "Хаас" 22, "Рено" 6

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе